Владимир Пенев: Художникът е човек, който не може да не рисува

Изложбата „Пътеки на времето“ на едно от най-ярките имена в съвременната ни пластична култура Владимир Пенев беше открита в галерия „Анел“.

„Пред вас са картини от последните няколко години, които са обединени под названието „Пътеки на времето“. Всеки път е едно изпитания. Художникът не е човек, който може да рисува, а е човек, който не може да не рисува. Винаги съм се ръководил от този принцип. Пътеките, в които аз вярвам ме доведоха до тук сред приятели и близки“, сподели художникът, който е син на големия български поет Пеньо Пенев.

Изложбата на Пенев ни представя неговото изкуство, което се отличава с висока оценка и признание заради своето изтънчено емоционално излъчване и семантичната дълбочина на темите му – космологични, митологични, метафизични, езотерични, диалогични и поетични.

„Владимир Пенев е една многопластова, сложна, скромна, но в същото време много цветна и колоритна личност. И тъй като ни събра улицата, като метафора и философска категория, като светоглед искам да му подаря едно свое стихотворение със същото заглавие „Улицата“, заяви Ангел Симеонов, собственик на галерия „Анел“.

Кураторът на изложбата Пламена Димитрова-Рачева заяви, че картините на впечатляват с преплетените в тях материални и духовни реалности, с осезаемото единение на поетичното и символичното, на въображаемото и вещественото видимо. „Те повеждат въображението по пътеките на времето през пустини, острови, брегове на реки и морета, планини, гори, градове, домове от първосътворението към настоящо преживяното“, добави тя.

Изложбата на Владимир Пенев включва над 60 живописни платна и може да бъде разгледана от 6 март до 19 април. /БГНЕС

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *