Все повече хора използват ChatGPT за работа

Преди точно една година имаше голяма еуфория по чатботовете като ChatGPT. Очакванията към тях бяха огромни, като бързо се охладиха след поредица от гафове с неточни факти, проблемни отговори и странно поведение на ботовете.

Година по-късно анализаторите от Pew Research Center са решили да проверят какви са настроенията към чатботовете сега. Оказва се, че първоначалната еуфория действително е изчезнала, но не и интересът към технологията. Напротив, той вече е доста по-реалистичен и плавно расте.

Освен това е влязъл в типичните рамки за една нова технология. А именно, че предимно по-младите потребители са заинтригувани от новостите и са по-склонни да ги използват.

Проучването сочи, че 43% от потребителите на възраст между 18 г. и 29 г. са използвали ChatGPT сега, спрямо 33% преди година. Втори са тези на възраст между 30 г. и 49 г. – 27% сега спрямо 21% преди година. Средно 23% от всички американци използват ChatGPT през тази година, спрямо 18% миналата година.

Най-популярните причини за използване на ChatGPT са за работа, за научаване на нещо ново и за забавление. Важен детайл тук е, че не се уточнява какви са дейностите, с които ChatGPT помага по време на работа.

Тенденцията обаче е ясна. А тя е, че хората постепенно свикват с факта, че ChatGPT вече е част от ежедневието им и бавно намират начини, по които да го използват пълноценно.

 

 

 

 

 

 

 

Редактор: Мартин Дешев

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *