ГЕРБ подозират Васил Терзиев в далавера с имоти

Кметът на София Васил Терзиев предлага през тази година Столична община да изкупи 18 от 75 частни имота, попадащи на територията на Южния парк от страната на мола в близост. Предложението е включено в Годишната програма за придобиване и управление на общинското имущество заедно със стотици други имоти, се пазва в съобщение от пресцентъра на ГЕРБ. Според партията зад това предложение стоят смущаващи факти и необясними мотиви за избора на точно тези 18 от 75-те частни терена в парка.

Общинските съветници от ГЕРБ-СДС настояват за проверка на всички частни имоти в Южния парк. „Неслучаен подбор или далавера стои зад избора на 18 от 75 частни имота в Южен парк, предложени за изкупуване от Васил Терзиев“, питат от коалицията.

От ГЕРБ отбелязват, че въпросните 18 имота не образуват един или няколко цели нови общински терени, а „свободно плуват“ сред множество други частни имоти. От партията подчертават, че така Столична община ще похарчи голяма сума публични средства за придобиване на имоти, върху които дори не може да бъде изградена алея в парка, защото те не са свързани помежду си.

Към съобщението е приложена и схема на „Южен парк – III част“, на която в жълт цвят са отбелязани частните имоти, а в червено – предложени от Терзиев за изкупуване.

Снимка 658451

„В момента Васил Терзиев предлага да купим 18 имота, разположени като дупки на швейцарско сирене върху голяма площ от частни имоти. Обществен смисъл и полза за София в това предложение категорично няма и остават сериозни съмнения за „неслучаен“ подбор на имотите, които ще се купуват без конкретен критерий защо“, коментира зам.-председателят на Столичния общински съвет (СОС) и съветник от групата на ГЕРБ-СДС Георги Георгиев. Затова на заседание на Комисията по архитектура той настоял незабавно предложението за 18-те сделки да бъде оттеглено от кмета и екипа му. Реакция обаче още нямало.

Георгиев настоява 18-те имота да бъдат извадени от програмата за придобиване на Столична община. По думите му Васил Терзиев мотивирал изкупуването им в доклада си с това, че собствениците са направили постъпки до районната администрация за продажбата им. „Освен, че тези 18 собственици са постъпили правилно, на фона на своите съседи, настояваме да бъдат извършени проверки за всички 75 частни имоти“, допълва Георгиев.

Общинските съветници от ГЕРБ-СДС искат администрацията на столичния кмет Васил Терзиев да изготви правен анализ за всички 75 частни имота в обхвата на „Южен парк – III част“. Те са категорични, че придобиването на имотите може да стане едва след като има яснота как са придобити тези терени, разположени в парк, и след като да бъде изработен механизъм за оценка на имотите на всички собственици.

От ГЕРБ-СДС настояват също да се проверят и постъпилите в район „Триадица“ документи и предприетите действия от кмета на района Димитър Божилов.

Автор:

news.bg

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *