Да отглежда диаманти в пустинята – амбициозната мисия на компания в Дубай

Диамантите са най-твърдият материал на Земята, а откриването им в природата е труден процес.

В продължение на хиляди години хората копаят дълбоко земните недра в търсене на диаманти, създавайки едни от най-големите изкуствени мини в света в Русия и Южна Африка, които се спускат на дълбочина до 625 метра.

Интензивният процес оказва въздействие както върху природата, така и върху хората, а опасните условия на труд и практики увреждат екосистемите.

Но това не е единственият начин за добив на диаманти.

Процесът на създаване

Името на компанията, 2DOT4, идва от индекса на пречупване на диаманта – скоростта, с която светлината преминава през него, в сравнение с въздуха, който е приблизително 2,4 пъти по-бавен.

За Сабег наличието на име, което е свързано с физическо свойство на скъпоценния камък, е израз на това, че произведените в лаборатория камъни са идентични с тези в природата.

„Единствената разлика е, че ние контролираме налягането, топлината и газовете“, обяснява той.

За да отгледате диамант, започвате с такъв, отгледан в лаборатория или добит в мина, обяснява Сабег. Той се нарича „семе“ и обикновено е с дебелина от 0,3 до 0,6 милиметра (2DOT4 произвежда свои собствени семена от диаманти, отгледани на място).

Поставено в реактор, семето се излага на въздействието на газове като водород, метан, кислород и аргон. Подложено е на огромно налягане – около две трети от това на Еверест и достига температури от 1000 градуса по Целзий. По този начин въглеродът се отлага бавно върху тънката пластинка. След това е въпрос на време да увеличи обема си.

„Определяте скоростта на растеж с помощта на различни параметри: колкото по-ниска е скоростта, толкова по-добро е качеството“, обяснява Сабег.

САЩ, Китай и Индия доминират в производството на лабораторно отглеждани диаманти, като на последните две държави се падат над две трети от световното производство, според Пол Зимниски, анализатор и консултант в диамантената индустрия, базиран в САЩ.

Освен в бижутерията, лабораторните диаманти се използват в множество индустрии, особено когато става въпрос за инструменти, които пробиват плътни материали като бетон, мрамор и метали.

За Сабег надеждата е, че 2DOT4 полага основите на бъдещото производство на LGD в страна, която в момента внася повече диаманти, отколкото където и да било другаде по света.

„Начинът, по който гледаме на това, което правим, е да установим стандарт в индустрията“, допълва той.

 

 

Източник

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *