Домакинствата губят до 300 млн. годишно от ниска доходност на спестяванията си

Българските домакинства губят до 300 милиона лева годишно от ниската доходност на своите спестявания. Ако 60% от парите се инвестират в различни фондове и акции, средногодишната печалба може да достигне десет процента, изчисляват финансисти. Участието на фондовата борса може да осигури и по-висока пенсия.

Според Деян Василев от финансовия портал „Моите пари“,  инвестиционните фондове и акциите са подходяща алтернатива на инвестициите в недвижими имоти. Със съдействието на инвестиционни посредници с авторитет, българите могат да постигнат по-висока доходност и сигурност на своите спестявания, твърди Деян Василев.

„Българите трябва да могат да очакват доходност от 8-9 процента годишно осреднено обаче. Една година може да е плюс 15, другата пазарът да е минус 5, но ако ти стоиш 10 години в този пазар, цените на акциите, широките индекси, растат с 8, 9, 10 процента средно годишно“, посочи експертът по БНР.

Подобни дълготрайни инвестиции могат да гарантират и достойно пенсионно осигуряване – казва Деян Василев.

„Ако ти си сега на 25-30 години и имаш 30-35 години до пенсиониране, всеки месец влагаш пари в такива фондове – 100-200 лева, и тези пари средно изкарват по 8 процента всяка година в продължение на 30 години, в един момент има много добра капитализация, и аз за такъв тип скучно управление на парите говоря, не толкова коя сега акция ще скочи с 200 процента. Това е рисково“, заключава той.

 

Автор: Труд онлайн

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *