Д-р Фицхю Додсън Изкуството да бъдеш родител

Няма по-трудна професия в обществото ни от тази на психолог и учител, упражнявана 24 часа в денонощието – тя е единствена по рода си и се нарича родител. Да си родител, означава непрекъснато да се учиш.

Трябва ли да оставим детето да плаче? Можем ли да го напляскаме? Как да се справим с истеричните му кризи? По какъв начин да развием въображението и интелигентността му? С какви средства да му помогнем да стане щастлив и отговорен индивид? Тези въпроси и още много други намират отговор в „Изкуството да бъдеш родител“ (преводач: Росица Ташева, 320 стр., цена: 22 лв.), истинско практическо ръководство за отглеждане и възпитание на децата и най-известна книга на д-р Фицхю Додсън. Всяко дете минава обикновено през едни и същи стадии на развитие. Но и всяко ги изживява по собствен начин и със собствен ритъм. Все пак първите пет години от живота на детето са годините, които го формират. Не че следващите са без значение или че всичко е предрешено преди шестия му рожден ден, но първите пет години са определящи за емоционалното и интелектуалното му развитие.

Проследявайки развитието на детето от раждането му до края на петата година, д-р Додсън дава на читателя многобройни съвети, произтичащи от постиженията на науката и от придобитите знания за психологията на детето, както и от обикновения здрав разум, като наред с това заявява: „Любовта на майката към детето ѝ е по-важна от всяка научна документация. Любовта на майката към детето ѝ е по-важна от всичкия здрав разум, който би могла да прояви, докато го отглежда. Някой ден може да се поколебаете пред поставен от детето ви проблем. Тогава науката и здравият разум ще ви подскажат едно, а сърцето ви – друго. Вярвайте на сърцето си.“

Д-р Фицхю Додсън (1923-1993) е световноизвестен американски психолог, преподавател и писател. Започва кариерата си като свещеник, преди да се отдаде изцяло и до края на живота си на децата, тяхното отглеждане, възпитание и лечение. Баща на три деца, практикуващ детски психиатър, собственик и ръководител на детско училище в Калифорния, член на повече от десет научни асоциации, той популяризира огромния си опит в книги като „Изкуството да бъдеш родител“, „Изкуството да бъдеш баща“, „Всичко зависи от първите шест години“, „Как да приучим децата си към дисциплина“, „Да обичаме, без да позволяваме всичко“ и много други, издавани в милионни тиражи по света и станали настолни на поколения родители.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *