Защо Слънцето е било толкова слабо през 1600 г.

Слънцето, както всяка друга звезда, преминава през различни цикли на активност, но 1600 години се открояват от останалите. В края на 17-ти век Слънцето попада в минимум на Маундер за 30 години: период на минимална активност, който дълго време остава загадка за учените. Порталът Popular Science обясни защо е възникнал минимумът на Маундер.

Миналата година научното списание Monthly Notices of the Royal Astronomical Society публикува статия, която симулира как въртенето на звездите води до различни слънчеви цикли. Той влияе на магнитното поле на звездите, което произлиза от горещата плазма, протичаща в ядрото на звездата. Учените смятат, че т.нар. период на слънчевия минимум, включително същия под минимум, може да варира от звезда до звезда.

Някои астрономи смятат, че Слънцето или е на минимума си в момента, или бавно се отдалечава от него. Все още не е възможно да се каже дали последният слънчев цикъл може да се нарече минимум на Маундер. Предишният цикъл, обхващащ 2008-2019 г., беше особено слаб: имаше малко изригвания и всяка друга активност на Слънцето. Това дори е добре за човечеството – големи бури и изхвърляне на коронарна маса могат да повредят електрическите мрежи и сателитите.

 

Източник

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *