Искат да падне изискването такситата да са жълти

Изискването таксиметровите автомобили да бъдат жълти може да отпадне, след като бъдат приети законодателни промени срещи незаконните превози. За спешни изменения в Закона за автомобилните превози и Наказателния кодекс, с които да бъде сложен край на нерегламентираните превози, настояват от „Съюз Такси“ в позиция, изпратена до Народното събрание и Министерството на транспорта и съобщенията. От браншовата организация предупреждават, че са готови на протести, ако не бъдат приети законодателните им предложения.
Задължителният жълт цвят на такситата трябва да остане до приемане на промените в Закона за автомобилните превози, насочени срещу нерегламентираните превози, които в момента се извършват главно от автомобили с нежълт цвят, посочват от бранша.
И в момента е забранено да бъдат извършвани таксиметрови, автобусни и товарни превози без разрешение или лиценз за съответната дейност. Но текстовете в законите не са достатъчно ефективни и все още много хора извършват нелегални превози.
В първоначалния текст е имало идея да бъдат конфискувани автомобилите, с които се извършват незаконни превози на пътници или товари, но от бранша са се отказали, посочват от „Съюз Такси“.
От браншовата организация поставят и въпроса за годините, до които един автомобил може да бъде използван като такси. Според тях сегашното ограничение такситата да са до 15-годишни е добро и трябва да остане.
Такситата да могат да се движат по бус лентите, настояват още от „Съюз Такси“. Според браншовата организация, ако такситата бъдат допуснати в бус лентите, няма да бъде затруднено движението на градския транспорт, но ще бъде облекчено движението на автомобилите в останалите ленти и придвижването в големите градове ще стане по-бързо. В повечето страни от ЕС такситата може да използват бус лентите и от бранша настояват тази практика да бъде въведена и в България.
Другата промяна, за която настояват от бранша, е да бъде повишена глобата за паркиране на автомобил на стоянка на такси. Предлага се санкцията да стане 200 лв., каквато е и за паркиране на инвалидно място.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Източник

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *