Какво се случва с човешкото тяло в Космоса?

Изследванията в разширяващата се област на космическата медицина са установили много начини, по които средата на микрогравитация и други фактори могат да повлияят на човешкото тяло по време на космически мисии. Ново проучване допринася за развитието на тази област, като показва, че астронавтите са по-склонни да изпитват главоболие в Kосмоса, отколкото беше известно досега.

В проучването са участвали 24 астронавти от американската, европейската и японската космическа агенция, които са пътували на борда на Международната космическа станция в продължение на 26 седмици. Всички те, с изключение на двама, съобщават, че са изпитвали главоболие.

Това е по-голям дял, отколкото изследователите са очаквали въз основа на предишни данни. Главоболията – някои от тях наподобяващи мигрена, а други – главоболие от напрежение – се появяват не само през първите няколко седмици в Kосмоса, когато организмът преминава през процеса на адаптация към микрогравитацията, но и по-късно. Главоболията, които се появяват през ранния период, често приличат на мигрена, докато тези, които се появяват по-късно по време на космическото пътуване, приличат повече на тензионно главоболие, установява проучването.

 

 

Източник

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *