Как виждате ролята си в един следващ ротационен период, ако се стигне до такъв

Как виждате ролята на ДПС в един следващ ротационен период, разбира се, ако се стигне до такъв, попита президентът Румен Радев представителите на ДПС в началото на консултациите с тях за съставяне на правителство в рамките на 49-ото Народно събрание.

„Стоейки най-близо както до ГЕРБ-СДС, така и до ПП-ДБ, как преценявате шанса за постигане на споразумение и създаване на правителство с първия мандат и ако той не сполучи, виждате ли възможност в 49-ото НС да се търси друга управленска конфигурация?“, попита държавният глава.

„Вашата парламентарна група активно подкрепяше парламентарното мнозинство през последните 9 месеца, включително по най-важните решения, които взе 49-ото Народно събрание без обаче да бъде официално част от управлението. Това създаде и предпоставки за тълкувания, които се проектират и върху процеса на преговорите, които ПП-ДБ и ГЕРБ-СДС водят, включително и на нюансите по темата за плаващите мнозинства“, каза още Радев.

Джевдет Чакъров, председател на ДПС, отговори на президента:

„Държавата трябва да има стабилност и предвидимост. Позицията ни не се е променила да се намери отново формула за управление на страната в настоящия момент с оглед и на политическата ситуация в страната и на сложната геополитическа ситуация в международен аспект. Нашата подкрепа е била винаги предвидима и последователна. Да, ние сме подкрепяли това правителство основно по отношение на политиките, свързани с нашия европейски път и европейския хоризонт на страната ни, както и членството в НАТО. Посланието, което имаме от почетния ни председател и от нашата национална конференция, е, че в името на големите цели – Шенген, еврозона, трябва да обърнем внимание и на дневния ред на хората отгносно стандарта на живот и това, което е в страната. Добре е всички да бъдем отговорни на висотата на предизвикателствата, които стоят пред нас. Надяваме се основните субекти да намерят формулата. Ако не, винаги има възможност да се намери друга конфигурация, но като че ли тя ще бъде особено трудна.“

Започнаха политическите консултации на президента Румен Радев с парламентарно представените партии, преди държавният глава да връчи първи проучвателен мандат за съставяне на правителство. Радев вече разговаря с представителите на ГЕРБ-СДС и ПП-ДБ.

„Ако двете управляващи коалиции ГЕРБ-СДС и „Продължаваме промяната – Демократична България“ се разберат и има ротация, ДПС ще продължи същата политика – да бъде фактор на стабилност и разумно да подкрепя онова, което смята, че е в полза на хората“, заяви Йордан Цонев по време на консултации при президента Румен Радев за съставяне на правителство.

 

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *