Как изкуственият интелект може да се използва в света на изкуството

Ключът към постигане на резултат, когато човек използва изкуствен интелект (AI) в сферата на изкуствеото, е в умението да общуваш пълноценно с AI, да подтикнеш този алгоритъм да достигне максималния си креативен потенциал, който да отразява твоята визия. И в някакъв смисъл, когато е толкова лесно, най-бързо се появява и добрият, и лошият вкус. Този коментар направи в предаването „Футуризъм“ на Bloomberg TV Bulgaria Радослав Механджийски, съосновател на платформата за съвременно изкуство Art and Culture Today.

Според него ще се появят хора, които имат много добра визия и могат много умело да общуват с алгоритмите, и това ще им позволи да достигнат до изключителен краен резултат в своето творчество.

„Улеснението днес е абсолютно, защото всеки може да напише нещо. Инструментите, които генерират изображения и видео чрез текст все още не са променили изкуството фундаментално, но може да се каже, че прокарват нова естетическа категория в него“, посочи той.

Радослав Механджийски обясни, че много артисти смятат, че всяко съдържание, създадено от вид алгоритъм трябва да се включи в нова категория и ясно да се отбелязва като такова, защото „много хора нямат рефлексите или уменията да го различават от създаденото от хора съдържание“.

Що се отнася до професиите, които ще бъдат засегнати или ще изчезнат, той смята, че това са всички, които са свързани с генериране на текстово и видео съдържание, което има оборотен характер. За пример даде рекламната индустрия и социалните мрежи.

„В момента начинът, по който са структурирани социалните мрежи, изисква такъв тип съдържание ежедневно в масов мащаб“, поясни експертът.

По думите на Радослав Механджийски основният проблем с новите алгоритми е колко лесно и достъпно е човек да създаде нов образ като използва единствено текст. Според него това води до въпроса всичко, което се генерира, може ли да се възприема за изящно изкуство. Той направи аналогия с казуса, който възниква през втората половина на XIX век с появата на фотографията, когато отговорът е бил категоричен, че тя не е изкуство.

„С времето става ясно, че онзи, който гледа през обектива има усещане за композиция, за цвят и за визуален разказ и съответно фотографията се превръща в изкуство, но това не означава, че всеки, който снима е фотограф“, заяви експертът.

Как се променя съвременното изкуство в епохата на AI? Успяват ли артисти да се колаборират с изкуствения интелект, за да подобряват или усъвършенстват творбите си? Какви нови видове изкуство ще се появят? Колко сериозни са рисковете от това хората да не могат да различават истинското от фалшивото видео съдържание? Как ще се развива бизнесът с изкуство в епохата на изкуствения интелект и как артистите ще могат да получават справедливо заплащане за труда си? Как ще се защитава интелектуалната собственост?

Целия коментар гледайте във видео материала на Bloomberg TV Bulgaria.

В предаването вижте още:  Изследователи са разработили мощно синтетично антитяло, способно да неутрализира ключов невротоксин, който се съдържа в отровата на смъртоносни змии в Азия и Африка. Физици са разработили дизайн на слънчева клетка, който значително повишава ефективността ѝ. Нов ДНК анализ от последните общества на ловци-събирачи в Европа показва, че те вероятно са развили сложни културни стратегии, за да избегнат кръвосмешението. Астрономи от университета в Милано са открили значителни количества водна пара в диска от прах и газ около млада звезда, където потенциално се образуват планети.

Всички гости на предаването „Футуризъм“ може да гледате тук.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *