Как ще изглежда интернет след 35 години?

Лични асистенти с изкуствен интелект, които познават отвътре здравословното ни състояние и правната ни история. Възможност да прехвърляте данните ни от едно място на друго безпроблемно и без никакви пречки. Това са само някои от прогнозите за бъдещето на глобалната цифрова мрежа – World Wide Web (WWW), направени от нейния създател Тим Бърнърс-Лий по повод 35-тия ѝ юбилей.

Бърнърс-Лий изиграва своята роля за изобретяването на технологията, която променя света, през 1989 г., докато работи в CERN – швейцарския изследователски център по физика на елементарните частици. Роденият в Лондон компютърен учен представя предложение за система за управление на информацията, която да помогне на колегите му да обменят данни помежду си. Бърнърс-Лий продължава да работи по идеята си и през 1991 г. World Wide Web вече е факт и функционира. През 1993 г. Бърнърс-Лий убеждава CERN да пусне уеб протокола и изходния код в публичното пространство без никакви патенти или такси. Именно на това решение той приписва главоломния успех на мрежата.

„Когато тя стартира, нямаше как да предвидя, че ще доведе до толкова огромна промяна“, спомня си той пред CNBC 35 години по-късно.

Бърнърс-Лий акцентира, че винаги предпочита технологичните компании „сами да постъпват правилно“, преди да се намесят регулаторите. По думите му именно това „винаги е бил духът на интернет.“ Ученият дава пример с Инициативата за трансфер на данни – частен проект, който стартира през 2018 г. и вече е подкрепена от компании като Google, Apple и Meta. Той насърчава преносимостта на снимки, видеоклипове и други данни между техните платформи.

„Може би компаниите са били подтикнати донякъде от възможността за налагане на регулации“, казва Бърнърс-Лий. „Но нещата се променят толкова бързо. AI се променя много, много бързо. Има монополи в областта на технологията, а те промениха много мрежата.“

По думите му „може би в някакъв момент в бъдещето регулаторите ще трябва да започнат работят сериозно за разбиването на големите компании“.

„Но все още не знаем коя ще е първата жертва“, казва в заключение Бърнърс-Лий.

 

 

Източник

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *