Католиците у нас празнуват Великден

Католиците празнуват Великден | Днес.dir.bg

Днес католиците в България, но и по целя свят празнуват Възкресение Христово. В първата неделя след пролетното равноденствие арменската и протестантската църква също отбелязват Възкресението на Исус Христос.

Тази година католическият и православният Великден се празнуват в разстояние от един месец. В нощта на 31-ви католическите храмове се изпълват с вярващи, а свещеникът в тъмната нощ ги посреща с думите „Христос възкръсна! Наистина възкръсна!“ – поздрав, повтарян векове наред, с който ангел Господен посрещнал жените-мироносци, отишли на гроба на Исус.

Виктория Петрова разговаря с отец Венци Николов – католически свещеник от манастира „Свети Максимилиян Колбе“ в град Раковски.

„Ние знаем от нашата християнска вяра, че Великденът е центъра на цялата литургична година и също така центъра на вярата. Свети Павел казва „Ако Исус Христос не бе възкръснал, то нашата вяра би била празна, пуста. Затова това е основата на вярата, възкресението, което означава, че Исус възкръсва и по този начин спасява човека от греха, нощите на тъмнината, тъмнината на греха, в които човек живял тогава, и днес също. Исус Христос чрез своята кръв, чрез своето страдание и смърт, и възкресение изкупва човека и благодарение на тази жертва ние днес можем да се обръщаме към бога с „Отец“, с една надежда, че след смъртта всички заедно ще се намерим в небестното царство, възкръснали в новия свят, новата земя, която ще настъпи след края на света.“

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *