Кралят на Швеция награждава ABBA с рицарски орден, който не е връчван от 50 години насам

Шведският крал Карл XVI Густав ще награди членовете на ABBA с Рицарския Орден на Васа за специалния им принос към международния музикален живот. Това стана ясно от изявление на кралския дворец.

Музикантите Бени Андерсон, Ани-Фрида Рейс (Лингстад), Бьорн Улвеус и Агнета Фелтског бяха номинирани за тази почест, а след това бе разкрито за обществеността, че правителството и кралят подкрепят наградата.

Орденът на Васа (Vasa) е един от четирите рицарски ордена в Швеция. Освен него в страната има и ордени на Меча, Полярната звезда и Серафимите. Присъжда се на хора, които са успели в развитието на селското стопанство и минното дело, занаятите и изкуствата, технологичното развитие, търговията, образованието и хуманитарните науки.

Сред първите, получили ордена, са художникът Густав Лундберг и химикът Йохан Готшалк Валериус.

Групата ще получи златен кръст, покрит с бял емайл, върху който е изобразена златна ваза. Артистите ще получат званието Командир първи клас – вторият по старшинство сред петте.

Представянето на кръста ще се състои на 31 май в Стокхолмския дворец. Това е първата церемония, на която Орденът на Васа се връчва в Швеция от 1974 г.

През 1974 г. шведските власти решават, че награждаването с кралски ордени трябва да се извършва само сред членове на Кралския дом на Швеция, както и чужденци – за специални заслуги към Швеция. Решено е да не се награждават гражданите на страната с ордени, за да се гарантира „равенството на всички шведски граждани“. Затова от 1975 г. Орденът на Васа не е присъждан.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Автор: ИА Фокус

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *