Може ли да се спре криза с дийпфейк дезинформация

С приближаването на изборите за президент в САЩ напрежението около генеративния изкуствен интелект започва да расте, особено по отношение на използването на дийпфейк, за да повлияе на предпочитанията и поведението на избирателите, пише Fast Company

Заплахата дийпфейк

През април 2023 г. дийпфейк изображение на папата в бяло пухено палто до глезените стана известно навсякъде. Папата наскоро адресира този въпрос в посланието си за 58-ия Световен ден на социалните комуникации, отбелязвайки: „Трябва да обмислим дългогодишния проблем с дезинформацията под формата на фалшиви новини, които днес може да използват дийпфейк, т.е. създаването и разпространението на образи, които изглеждат напълно правдоподобни, но са фалшиви“.

През февруари CNN съобщи, че финансов служител на неназована мултинационална компания в Хонконг е бил подмамен в сложна измама, захранена чрез дийпфейк видео. Измамниците подлъгали служителя, маскирайки се като истински хора в компанията, включително главния финансов директор, по време на видео конферентен разговор. След това служителят превел 200 млн. хонконгски долара (25,6 млн. щатски долара) на измамниците в това, което полицията определя като „първи по рода си случай“.

Ролята на отговорния AI

Дебатите относно борбата с рисковете от генеративния AI са непълни, ако не се обърне внимание на решаващата роля на отговорния AI. Силата, притежавана от изкуствения интелект, като всеки страхотен инструмент, изисква ангажираност към отговорна употреба. Определянето на това какво точно е отговорен AI е сложна задача, но е от първостепенно значение, за да се гарантира, че технологията служи на човечеството, а не го подкопава.

„Проверяваният AI може да е най-добрата ни надежда да разберем как се изграждат моделите и какви отговори ще предоставя. Етичният AI също може да се възприеме като мярка за здравословен AI. Всички тези структури работят, за да разберат какво е влязло в изграждането на моделите, към които задаваме въпроси, и ни подсказват техните пристрастия“, казва Маклюър.

„Ако има достатъчно политически отпор, формиран по тази линия“, казва Парът, „законодателите в Конгреса вероятно биха могли да намерят компромис, който да постигне баланс между защитата срещу злонамерен дийпфейк, като същевременно гарантира традиционната свобода на словото“.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *