Може ли изкуственият интелект да предвижда появата на бъдещи психози?

Ново проучване, публикувано в Molecular Psychiatry, демонстрира как алгоритъм за машинно обучение с изкуствен интелект, разработен от екип на University of Tokyo и техни колеги, може да предсказва риска от психоза по изображения на мозъка.

National Institute of Mental Health (NIMH) определя психозата като съвкупност от симптоми като заблуди, погрешни убеждения и халюцинации, които оказват влияние върху контакта на човека с реалността. Според оценките на NIMH годишно от 15 до 100 души на 100 000 развиват психоза, като често преди да се случи това, могат да настъпят промени в поведението – отдръпване в обществото, намалена лична чистота или грижа за себе си, проблеми с отделянето на фантазиите от реалността, затруднено логично или ясно мислене, параноя, подозрителност, проблеми със съня и други.

Психозата може да се дължи на редица неща като генетични рискови фактори; проблеми в развитието на мозъка; излагане на стрес или травма; психични заболявания като тежка депресия, биполярно разстройство и шизофрения; недоспиване; злоупотреба с алкохол или наркотици. Психозата може да бъде симптом на други заболявания като болестта на Алцхаймер, деменцията и болестта на Паркинсон.

Ранното откриване на психозата често води до по-благоприятни резултати при възстановяването, акцентират от NIMH. Така че наличието на начин за прогнозиране на нейната поява, преди човек да преживее психотичен епизод, с помощта на машинно обучение с изкуствен интелект, може да подобри значително лечението на пациентите.

 

Източник

 

 

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *