Недостиг на вода заплашва производителите на чипове

Компаниите за полупроводници като Taiwan Semiconductor Manufacturing Company (TSMC) са изложени на риск от недостиг на вода с напредването на технологията за обработка, се казва в доклад на S&P Global Ratings.

Полупроводниковите чипове са основната част от ежедневните потребителски устройства – от смартфони до телевизори, а TSMC е най-големият производител на чипове в света и произвежда най-модерните процесори за компании като Nvidia и Apple.

Индустрията за производство на чипове е много „жадна“, тъй като фабриките консумират огромни количества вода всеки ден, за да охлаждат машините и да гарантират, че платките не са запрашени или замърсени.

„Има пряка връзка между използването на вода и сложността на чиповете, тъй като фабриките използват ултрачиста вода – прясна вода, обработена до изключително висока чистота – за изплакване на пластините между всеки процес. Колкото по-усъвършенстван е полупроводникът, колкото повече са етапите на процеса, толкова повече вода се използва“, казва кредитният анализатор на S&P Global Ratings Хинс Ли, цитиран CNBC.

Източник

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *