Новият план на зелените: да блокират довършването на АМ Струма с умрял вълк

колозите отново се опитват да спрат довършването на АМ Струма през Кресненското дефиле. Този път искат да го направят, използвайки вълк, умрял преди 8 години. Хищникът е бил част от  глутница, обитавала западните склонове на Пирин.

Каква е историята?

През 2008 година еколози от „Сдружение за дива природа Балкани“, което е на бившия главен съветник на Борислав Сандов и Тома Белев – Андрей Ковачев, по европрограма слагат GPS  нашийник на двугодишен вълк(средната продължителност на живот на вълците в дивата природа е 10 години). Ареала на местообитанията на животното е Пирин. Зелените го кръщават Типик. Еколозите твърдят, че той е правил самостоятелни рейдове, пресичайки многократно, над 30 пъти, Кресненското дефиле и шосе Е-79 .

Това е най-натовареният двулентов път в целият Европейски съюз, по който денонощно преминават в колони хиляди коли и камиони. След справка на екипа на Еко Новини – през последните 30 години няма данни или медийни публикации за пътен инцидент с вълк или друг едър хищник в Дефилето.

Целта на публикация за вълка точно сега е да се опитат да докажат пред Бернската конвенция, която организира среща за довършването на АМ Струма в Сандански през април, че освен земноводни – змии, гущери и костенурки, районът се обитава и от едри хищници.

Еколозите, известни с това, че са окупирали село Влахи в Кресненското дефиле, отдавна имат афинитет към вълци, мечки и лешояди. По европрограми в този район са усвоили няколко милиона евро за лешояди, нито един от които не е останал на територията на България, а във Влахи те отглеждат незаконно 1 мечка и два вълка, които използват за събиране на пари.

Зелените приватизирали цяло село в Кресненското дефиле 

От почти 25 години зелените неправителствени организации от коалицията „За да остане природа в България“, се опитват да провалят довършването на АМ Струма през Кресненското дефиле. Пробваха с десетки жалби до Брюксел, Европейската комисия и Бернската конвенция.

Заведоха 11 съдебни дела – всичките неуспешни.

Сега планът им е да използват вълка Типик. Целта е да докажат, че точно на мястото в Кресненското дефиле, където ще минава магистралата, е местообитанието на вълци и други едри хищници.

Според карта, публикувана от Андрей Ковачев, вълкът Типик непрекъснато е пресичал  Кресненското дефиле от Крупник, чак до Струмяни и Малашевската планина. Кога се е случило, колко е вярно и какви доказателства имат, само еколозите знаят.

Факт е обаче, че няма официално публикувани подобни данни.

Същевременно вероятността е изключителни малка, при толкова чести пресичания на Е-79 от  хищници, за четвърт век да няма никакъв инцидент.

Преди няколко дни от Европейската комисия потвърдиха съгласието си незабавно да започне изграждането на АМ Струма по склоновете на Пирин, посока София. Това решение на Брюксел изненада много неприятно зелените, а вълкът Типик е поредният опит, който правят, за да блокират проекта.

Възниква и въпросът – защо досега нищо не се знаеше за този скитащ по шосетата хищник, а информацията за него излиза точно сега ,8 години след като вълкът е умрял.

Неслучайно вълкът се появява сега, точно преди техническата среща на Бернската конвенция, която ще се проведе през април в Сандански.

Публично известно е, че зелените лобират за тунел за 2 милиарда евро – проект зад, който стои швейцарска строителна компания. Досега еколозите саботираха  процеса по одобрението на АМ Струма, използвайки земноводни – змии, гущери и костенурки.

Сега включиха и вълк.

 

Източник

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *