Нови изисквания за кварталните капанчета, кафенета и кръчми!

Малките капанчета с 10 места вече ще имат звезди. Това предвиждат промени в Закона за туризма, публикувани за обществено обсъждане.

Досега изискване за категоризация имаше за заведения с повече от 12 места, а с измененията капацитетът се намалява на 10. Целта на промяната е равнопоставеност за всички обекти и стимулиране развитието на малки и средни предприятия.

С друга промяна пък се редуцират видовете заведения от 31 на 10 и те са ресторант, механа, бистро, закусвалня, заведение за бързо хранене, сладкарница, кафене, бар, дискотека, питейно заведение.

От закона отпадат спецификите при различните заведения, например класически ресторант, бар-клуб, пиано-бар и други. Причината е, че от потребителска гледна точка категорията на обекта е водеща в сравнение с вида му.

Категоризация 

Категоризацията на заведенията е според вида им. Ресторанти, сладкарници, кафенета, питейни заведения и барове могат да са с от една до пет звезди. Механите имат до четири звезди.

Бистро, закусвалня и заведение за бързо хранене се категоризират с до 3 звезди. За дискотеките пък критериите са да отговарят на условията за поне две звезди и по-луксозните могат стигнат до пет звезди.

За тях е и задължително да имат ПОС терминал за плащане съгласно изискванията на Националната агенция по приходите, а именно заведенията с повече от две звезди да разполагат с такова устройство.

Ателиетата в регистър като хотелите

С промените е предвидена възможност за регистриране на места за настаняване от клас „В“ и в ателиета в жилищни сгради, които се предоставят на туристи за нощувка.

Разликата между ателие и апартамент е, че второто се води жилищно помещение, а ателието е стая с тоалетна.

Предложението цели създаване на ясни разпоредби и еднозначното им прилагане от кметовете на общините, както и за по-голяма яснота на заявителите.

Отпада изискването семейните и апартхотелите да разполагат задължително със заведение за хранене и развлечение.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Автор: БЛИЦ

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *