Носят ни милиони, но да ги събираш се оказа незаконно

Организации на ловци на трюфели и берачи на диворастящи гъби предупреждават, че работата им ще бъде незаконна, защото все още не е регламентирана от Министерството на земеделието.

„Не беше пусната заповед, която да определи новите цени на производителите и търсачите нямаха право да продават легално, както и търговците нямаха право да купуват легално. Обещаха ни, че тази седмица ще пуснат временна заповед, която да отпуши сезона и в близките една-две седмици ще бъдем включени в работна група, в която ще разгледаме промени в текстове и разрешителното да важи на национално ниво“, обясни в „България сутрин“ Светлозар Сидеров от Националната федерация на ловците на трюфели.

От думите му стана ясно, че в доста от стопанствата няма предвиден добив на гъби. Парадоксът в последните години е, че в стопанствата, в които има плануван такъв, няма гъби и не може да се работи. В останалите има гъби, които остават и изгниват. Берачите обаче нямат право да ги събират със стопанска цел.

„Заповедта се забави заради трудности на тълкуване на новите текстове, които бяха въведени от Министерството на финансите и заради това, че противоречат на Закона за горите. Трюфелите главно са износ, добиват се между 300 и 500 тона. Диворастящите гъби са около 2-3 хил. тона годишно. Повечето са за преработка и износ“, каза още Сидеров за Bulgariа ON AIR.

„В момента Законът за горите не е пригоден за нашата дейност. Някои от предложените текстове са за забрана за влизане с лопати и мотики в горските територии, защото с тях се унищожават находищата. До момента няма фатални последствия, но проблемът все още не е решен, защото разрешително не важи на национално ниво“, подчерта събеседникът.

Всички приходи от гъби се вливат в икономиката, става въпрос за милиони. Наблюдава се голям отлив, доста хора тръгват за чужбина, коментира още Светлозар Сидеров.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Автор: ИА Фокус

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *