Няколко извода от голямата победа на Тръмп във Върховния съд

В понеделник Върховният съд на САЩ постанови, че бившият президент Доналд Тръмп не може да бъде заличен от избирателните списъци в Колорадо или в друг щат – мащабно и историческо решение, отхвърлило иск, в който се твърдеше, че той се е лишил от правото да заема длъжността заради действията си на 6 януари 2021 г. и щурма на Капитолия от неговите привърженици.

Отхвърляйки тезата, че действията на Тръмп го правят нелегитимен по силата на „забраната за бунтове“ в 14-ата поправка, съдът постанови единодушно, че отделен щат не може да изхвърли бившия президент от избирателните списъци. Съдиите обаче не казаха дали той действително е подбудител на бунта и се разделиха по техническите въпроси за това как може да се прилага забраната – разграничение с потенциално широки последици.

Становището отмени зашеметяващо решение от миналата година на върховния съд на Колорадо, който постанови, че Тръмп е предизвикал бунт с изказванията си в Белия дом преди атаката срещу Капитолия през 2021 г. Тези действия, постанови щатският съд, нарушават раздел 3 от 14-та поправка и правят незаконно явяването на Тръмп на изборите в щата.

След това Мейн и Илинойс също предприеха действия за изваждане на Тръмп от избирателните списъци, но решението на Върховния съд от понеделник прекратява тези и други усилия за отстраняване на фаворита за номинация на републикаците.

Сред най-забележителните „per curiam“ решения в историята на съда на САЩ е това по делото „Буш срещу Гор“, което на практика решава изборите през 2000 г. в полза на президента Джордж Буш-младши.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *