Отбор по право на Юридическия факултет на УНСС с награда Spirit of Jessup от най-престижното състезание по международно публично право

Отборът по право на Юридическия факултет на УНСС участва в най-голямото и най-престижното състезание по международно публично право в света „Jessup“ и спечели престижната  наградата Spirit of Jessup. Николай Бошнаков,  Бояна Иванова и Евгения Личева, студенти от IV и  V курс в Юридическия факултет на УНСС, връчиха на ректора проф. д-р Димитър Димитров завоюваната от тях награда с благодарност за помощта и за престиж на университета, който представляват.

Николай Бошнаков разказа как е протекла подготовката за състезанието, за самото състезание, провело се в 4 кръга, и изрази благодарност към международните треньори на отбора Мара Смит и Хуан Пабло Родригес, експерти от Съединените щати и от Колумбия. „Това състезание по международно публично право е едно от най-старите, най-реномираните и се счита за един вид световно първенство по право. Кръстено е на знаменития съдия към Международния съд на ООН – Филип Джесъп, възниква през 1960 година в Харвард като през годините придобива глобална популярност. Към момента в „Джесъп“ се състезават най-престижните университети от цял свят. Наградата Spirit of Jessup се връчва от 1996 година и въплъщава духа на Джесъп. Тя се дава на отбора, който е показал значително академично съвършенство, проявил е спортсменство“, каза участникът в състезанието.

Ректорът благодари на участниците за постигнатия голям успех и подчерта значението на наградата за университета, изтъквайки че тя допринася за утвърждаване на неговото добро име: „ За нас е важно, че имаме студенти като вас, които искат да дадат повече от това, което се изиска в учебния процес, искат да се развиват. Много сме доволни, че имате световно признание за вашите усилия“.

Проф. Димитров припомни, че отборите на УНСС са печелили и други международни награди – „Те се класираха в челните места в състезанието по медиация, в състезанието по дебати, получиха отлични резултати на престижното международно състезание по правата на човека Helga Pedersen Moot Court Competition. И благодарение на подкрепата на УНСС, и на ентусиазма на младите хора, ние успяхме да спечелим правото да бъдем домакин на Световното първенство по дебати 2025/2026 година, което ще проведе в България. И това е благодарение на нашите студенти. Поздравления още веднъж“, каза ректорът.

Доц. д-р Мирослав Димитров, декан на Юридическия факултет, изтъкна, че това е поредният случай, в който студенти от Юридическия факултет на УНСС представят университета пред света и носят награди от международни състезания.

Всички членове на отбора получиха грамоти от ректора на УНСС за утвърждаване доброто име и авторитета на Университета за национално и световно стопанство и за постигнати отлични резултати.

…………………….

„Jessup“ е най-голямото и най-престижно състезание по международно публично право в света. Състезанието представлява симулация на съдебен процес пред Международния съд на ООН. Всяка година през месец септември излиза казус, провокиран от актуални теми от „сивата зона“ на международното право. Участниците влизат в ролята на ищци и ответници, представляващи интереси на две държави, между които съществува правен спор. Състезанието протича в три основни етапа: изготвяне и изпращане на писмени защити, провеждане на национални кръгове и провеждане на международни кръгове във Вашингтон, САЩ.