От 1 юли се връща блокажът на големите инфраструктурни обекти

На 1 юли влизат в сила измененията в Закона за опазване на околната среда(ЗООС). Те връщат двуинстанционното съдебно обжалване на Екологичните оценки(ЕО) и Оценките за въздействие върху околната среда(ОВОС) за обектите от Национално значение.

Промените засягат големите, особено важни, държавни инфраструктурни проекти със  стратегическа важност, включително и тези свързани с енергийната сигурност.

Тези изменения дават възможност на екологичните зелени неправителствени организации, природозащитници и лица, само с 10 лева такса, да обжалват в съда жизнено важни проекти за стотици милиони като магистрали, ЖП линии, тунели, мостове, изграждането на новите реактори в АЕЦ Козлодуй и обекти от национална сигурност.

Предисторията

През 2017 година правителството на Борисов предлага на Парламента да промени ЗООС в частта обжалване на ОВОС, ЕО и Оценките за съвместимост със зоните по Натура. Това се случва, защото в последното десетилетие няма голям публичен проект, на който да не е обжалвана Оценката за въздействие върху околната среда. Зелени неправителствени организации злоупотребяваха с правата, дадени им от Орхуската конвенция, за достъп на гражданското общество до правосъдие и чрез съдебни дела провалиха или забавиха инвестиционни проекти за над 2 милиарда лева. Например, само бойкота, който еколозите правят от 15г. на АМ Струма, костват 74 човешки живота. Отделно над 400 са тежко пострадалите и то само за 16 километра път.

За да се справи с този екологичен рекет, Народното събрание прие изменения на Закона за опазване на околната среда. В него обжалването на ОВОС се гледа от Върховния административен съд на една инстанция, със преклузивен срок за произнасяне до 6 месеца.

Този акт на Парламента ликвидира опитите за изнудване от страна на различни НПО и даде възможност процедурите на обектите от Национално значение да вървят без умишлено забавяне.

През 2022г. Народното събрание върна двуинстанционното обжалване

Първият законопроект, който Борислав Сандов и Тома Белев внесоха в Народното събрание, след като поеха Министерство на екологията, беше да се върне двуинстанционно обжалване на обектите от национално значение. По време на дебатите в Парламента от ГЕРБ, ДПС и други групи, включително и депутати от ПП-ДБ, се противопоставиха да искането на Сандов.

Под натиска на еколозите от „Зелено движение“ беше приет компромисен вариант – връща се двуинстанционно обжалване с двугодишно отлагане. Така законът ще влезе в сила от 1 юли 2024г.

Презумпцията на забавеното действие е била, че през това време ще минат процедурите за магистралите Русе-Велико Търново-Маказа, Хемус, Черно море, тунелите  Шипка и Петрохан, мостовете на Дунав, разширението на ПАВЕЦ Чаира, реакторите на АЕЦ Козлодуй и редица други.

Поради различни причини голяма част от проектите дори още не са в процедури. Затова е  огромна опасността, ако на 1 юли 2024г .влезе в сила двуинстанционно обжалване на ОВОС и ЕО за публичните национални обекти, нито един от тях да не се случи в обозримо бъдеще. Законът отново ще върне старата практика на еколозите за обжалване на ОВОС и ЕО. Придружени с умишлено бавене на процеса.

Тоест, връща се екологичният рекет.

 

 

 

Източник

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *