Предстоят трудни времена за жилищния сектор

Строителството и недвижимите имоти са сред най-цикличните индустрии. Чувствителни към промените на пазара на труда, цените на стоките и преди всичко към лихвената среда и достъпността на кредитите, в момента те изпитват затруднения и напрежение. Това се казва в анализ на Кофас. Според експертите на компанията глобалната ситуация на световната сцена няма да се подобри през 2024 година.

Жилищният пазар е изправен пред двойно ограничение – както по отношение на предлагането, така и на търсенето. Повишението на лихвените проценти доведе до бързо влошаване на търсенето, тъй като домакинствата не могат да си позволят да купуват имоти, особено след като цените на жилищата се повишиха. Заедно с глобалния недостиг на работна ръка, това е най-голямата пречка пред строителството, цитирана от европейските компании от 2021 г. до края на 2023 г .

Всички тези първоначални проблеми с предлагането, заедно с бързото покачване на лихвените проценти през последните две години, доведоха до нарастване на разходите за строителство във всички посоки: цените на материалите се повишиха, натискът върху заплатите се засили, а разходите за финансиране скочиха драстично.

Високите лихвени проценти са предизвикателство за пазара на недвижими имоти

Перспективите за 2024 г.

Пазарът на недвижими имоти все още се ориентира в деликатния баланс между високите лихвени проценти и ограниченото предлагане на жилища.

Въпреки че цените на жилищата донякъде се приспособиха към по-високите лихви, постоянните ограничения в предлагането (причинени от нежеланието на потенциалните продавачи да се преместят от ниските си лихви по ипотечните кредити или да продават на по-ниска цена) ги запазиха през 2023 г. 2024 г. трябва да отбележи повратна точка в тази динамика, като се прогнозира спад на цените в по-голямата част от развитите икономики (34% в Германия, 31% в Япония) от гледна точка на купувачите.

В същото време предизвикателният пейзаж на недвижимите имоти принуждава определени компании да прибягват до драстични мерки като продажба на активи. Насочвайки се към 2024 г., цените на бизнес имотите вече са паднали с 25% от пика си. Има случаи, в които известни сгради се продават с над 50% отстъпка, подчертавайки тежкото положение, в което се намират някои компании, на фона на настоящия икономически климат.

През тази година експертите на Кофас очакват динамични състояния на сектора, подпомогнати от приветствания спад на лихвените проценти. И все пак опасенията все още продължават. Тъй като част от съществуващия дълг вече е заключен при фиксирани лихвени проценти и маржовете на кредитиране за нови заеми са на най-ниското си ниво от повече от десетилетие, се задава належащият въпрос: Дали очакваните намаления на лихвите ще се окажат адекватни и достатъчно навременни, за да подкрепят пазара, показващ признаци на слабост?

За повече финансови новини и други полезни съвети, относно личните ви финанси, може да ни последвате във Facebook  или Google News Showcase

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *