Разлистваме „Юлианския календар“ на Юли Шумарев

„Юлиански календар“ е насловът на изложбата на Юли Шумарев в галерия „Възраждане в Пловдив. Творбите може да се разгледат на живо, в салона на галерията, също така на сайта и на фейсбук страницата на арт салона до 25 март.
„Тръгнал от иконата, минал през наивизма, авторът си е създал абсолютно личен и оригинален живописен почерк. Иконообразните персонажи са поставени на преден план в много лични взаимоотношения, а светът около тях е стеснен до минимум предмети. Общата атмосфера в картините е интимна и скромна. Всичко това спомага зрителят да се съсредоточи върху лицата и да се справи с тяхната особена магичност и иносказателност. Обикновено, в творбите, образите са два и зрителят несъзнателно се оказва третият такъв, усетил тънката нишка на емпатия, обвила сетивата му“, отбелязва галеристката Краси Алексиева.
Юли Шумарев е роден на 9 юли 1969 г. в Пловдив. През 1993 г. завършва „Начална педагогика“ в ПУ „Паисий Хилендарски“, със специализация „Изобразително изкуство“, при проф. Бисер Дамянов.
Негови картини са притежание на Българския културен център в Париж, ГХГ „Илия Бешков“ в Плевен, както и на много частни колекционери в България, Европа, САЩ и Канада.
Автор е на самостоятелни изложби, представени в България и Франция. Живее и работи в родния си град. Член е на неформалната група „Art Box 69“. Участвал е няколко пъти в Нощ на музеите и галериите с изложба в култовото заведение „Найлона“. През 2022 г. излиза книгата му с къси разкази „Макгахански блусове и балади“ от ИК „Жанет 45“.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *