Русия и Китай строят атомна централа на Луната

Космически влекач ще събира отпадъци и товари

Всичко се извършва автоматично, без човешко присъствие

Русия и Китай планират да разположат обща атомна електрическа централа (АЕЦ) на Луната, заяви ръководителят на руската космическа агенция „Роскосмос“ Юрий Борисов, цитиран от Ройтерс. Той уточни, че това е предвидено за периода 2033-2035 година и би позволило изграждането на лунни селища.

Борисов, който е бивш заместник-министър на отбраната, заяви, че Русия и Китай работят съвместно по лунна програма и че Москва е в състояние да допринесе със своя опит и база данни за производството на „космическа ядрена енергия“.

„Сега ние обсъждаме сериозно един проект – някъде в периода 2033-2035 година, съвместно с нашите китайски колеги да пренесем и да разположим атомна електроцентрала на лунната повърхност“, заяви Борисов. Според него слънчеви панели няма да осигурят достатъчно електрозахранване за лунните селища, които биха могли да се изградят в бъдеще.

„Това е едно много сериозно предизвикателство… Всичко трябва да се извършва автоматично, без човешко присъствие“, продължи Борисов относно този лунен проект.

Той говори и за руските планове за конструирането на товарен космически кораб с ядрен двигател. Борисов заяви, че всички технически въпроси, свързани с проекта, са решени с изключение на начина на охлаждане на ядрения реактор.

„Ние настина работим върху космически влекач. Тази огромна конструкция с формата на циклоп би могла, благодарение на ядрен реактор и мощни турбини,… да превозва големи товари от една орбита в друга, да събира космически отпадъци и да има ред други приложения“, добави космическият шеф на Русия.

Ройтерс отбелязва, че руски представители вече са излагали амбициозни проекти за добив на Луната, но в последните години руската космическа програма е претърпяла серия от неуспехи. Първата руска лунна мисия след 47 години приключи, след като лунната сонда „Луна-25“ излезе от контрол и се разби през август миналата година.

Москва обяви, че ще осъществи лунни мисии и занапред, сред които експедиция с китайско-руски екипаж, и ще проучи възможността за лунна база. Миналия месец Пекин каза, че планира да прати първия китайски астронавт на Луната преди 2030 година.

Автор: Труд news

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *