Дуетът Махмуд – Бланко спечели фестивала „Санремо” 2022

С песента Brividi  (Тръпки), дуетът Махмуд – Бланко спечели фестивала „Санремо” миналата година. С нея, те ще открият 73-то му издание, което ще се състои от 7 до 11 февруари. Това ежегодно музикално италианско събитие  привлича целият свят със своята музика, модни явления и шоу с продължителност от близо 5 часа на вечер.

Дните до началото на „Санремо”, се броят чрез  телевизионен клип:  артистичният  директор на фестивала Амадеус заедно с Джани  Моранди, който ще му бъде помощник-конферансие, тичат облечени  като лекоатлети по улици и алеи из интересни от туристическо естество за Италия места. Увличат хора със себе си да бягат заедно с тях към „Санремо”, броейки оставащите до началото му дни. И докато за Джани Моранди не е проблем да прави кросове, защото спортува, за Амадеус това е непознато усилие, но с чувство на хумор  с изтъкнатия певец  създават добро настроение. Така се очаква да бъде и на сцената на театър „Аристон”. На нея ще им партнират през отделните фестивални вечери: Киара Ферани  – една от най-популярните в света италиански блогърки и  съпруга на италианския рапър Федец, Франческа Фаняни  – телевизионна журналистка, Паола Егону – настоящата най-силната волейболистка на Италия  и  актрисата Киара Франчини.

 

Конкурентите на 73-ия „Санремо” са 28. Шест от тях са от  „Sanremo giovani” – фестивалът на младите, който се проведе отделно с победител Джанмария. Те ще се състезават наравно  с опитните изпълнители и ще представят нови песни. Сред тях са Елоди, Джанлука Гриняни, Марко Менгони, Ултимо,  Ана Окса и Джорджа, които се завръщат на песенното състезание след 20 и повече години. Ана Окса го спечели  през 1989 г.  в дует с Фаусто Леали с песента „Ti lascerò”. Триумфира сама десет години след това с „Senza pietà” –  Безмилостно, тя  дава сърце и устни на любимия. Джорджа спечели  през 1995 г.  с „Come saprei” – Как може да знам – човекът който си и  да открия твоите фантазия.  Две песни, които остават не само в историята на фестивала!

Запазва се  традицията за дуетни кавър изпълнения  не само на италиански хитове също в състезателната надпревара на четвъртата фестивална вечер: Джорджа ще пее с Елиза, Ултимо с Ерос Рамацоти ще предложи  коктейл от песни на Ерос Рамацоти,  Марко Менгони с британския госпъл хор  Kingdom Choir ще представи хита на The Beatles „Let it be” и все в тази оригинална посока.

Всички конкурсни песни на „Санремо” ще бъдат оценявани от пресцентъра му, от музикални радио  и телевизионни специалисти, от интернет жури, от телевизионните зрители и от жури на общественото мнение. Победителят ще бъде излъчен от изпълнителите класирани на първите пет места след ново гласуване на всички тези журита.

Гостите на фестивала също са от международна класа. Чрез тях, ще се получи прелюдия между класическата естрадна италианска песен и нейните осъвременени стилове.  На сцени извън театър „Аристон” – едната на круизен кораб край Санремо, а друга на един от градските му площади,  ще имат концертни изяви Пиеро Пелу, Франческо Ренга, Акиле Лауро, Федец и др. Пред публиката в театър „Аристон”  ще пеят  американската поп и хип-хоп група  Black Eyed Peasлегендата Пепино Ди Капри, групата I Pooh, Масимо Раниери победител през 1988 г с „Perdere l’amore” – Да загубиш любовта и да ти се прииска да замеряш с камъни съдбата, станала световен хит, Албано, който със съпругата си Ромина Пауър спечели Санремо през 1984 г. с „Cisarà” – „Ще бъде” , актуалнa и в настоящите времена песен: „кажи ми че след цялото това желание за мир, ще има един по-добър свят”…

Сценографията в театър „Аристон”,  ще е отново много оригинална. Сцената ще наподобява храм, защото исторически театърът е храмът на фестивала и на популярността на италианската песен. Ще бъде ефектно осветен, като от него по традиционната стълба на музикалното събитие ще слизат изпълнителите. Над 2000 зрители на вечер ще могат да се потопят в неговия маратон и шоу oт 20,30 до към 2 часа след полунощ местно време, платили абонамент за петте вечери  между 670 и 1300 евро. За останалите любители на фестивала, първи канал (RAI1) на обществената телевизия , ще излъчва директно мащабното музикално събитие  и за Евровизия.

Куриоз е, че победители на „Санремо” са били много добри певци, но песните им се забравят веднага, a други  станаха световни хитове. Например,  през 1992-а година спечели Лука Барбароса с „Porta mi a ballare” – „Заведи ме да танцувам” – песен, която не остави следа,  докато групата Måneskin през 2021 година с  „Zitti e buoni”, завладя не само „Санремо”, но и света, накара го и да танцува, което не се бе случвало от времето на Доменико Модуньо. Една закачлива съпоставка в очакване на тазгодишния победител и на групата Måneskin  , която ще е специален  гост на 73-ия Санремо на 9 февруари.