Стана ясно кога пускат американско ядрено гориво в Козлодуй

Идния месец април ще бъде одобрено използването на американско ядрено гориво за АЕЦ „Козлодуй“. То ще замени руското в пети блок на централата. Това съобщи председателят на Агенцията за ядрено регулиране Цанко Бачийски.

По думите му по същество е направена проверка, но предстои да бъде изготвено и самото разрешение. Очаква се първото зареждане с гориво на „Уестингхаус“ да започне в средата на май.

„Април месец ще има разрешение, но не искам да се ангажирам с конкретна дата. Много внимателно сме проследили досегашния опит при смяна на руско с американско гориво. Експлоатационният опит от Украйна сочеше точно това, че може би ще има проблеми. Между другото тогава, когато е имало проблеми, са направени редица подобрения в конструкцията на горивото, които отстраняват тези проблеми. От тази гледна точка сме спокойни, спокойни са и нашите инспектори“, обясни Бачийски.

Смяната на горивото няма да стане наведнъж, а в продължение на една горивна кампания, тоест четири години. Първоначално в България ще пристигнат 42 касети от новото гориво, които ще сменят същия брой руско гориво. АЯР вече е дала разрешение за съхранение на горивото на територията на първата атомна централа.

От Агенцията коментираха и напредъка по проекта за изграждането на новите 7-и и 8-и блок на АЕЦ „Козлодуй“. Основен проблем пред новите мощности ще бъде липсата на кадри, тъй като в момента централата не разполага с хора, които да управляват после мощностите.

„Едно от най-големите ми притеснения и то не за изграждане на мощността, а за безопасността е, че ще намерим кой да построи блока, ще се намерят заварчици, строители, бетонджии, експлоатация на този блок не виждам. Няма хора, няма с кой да експлоатираме“, каза още Бачийски.

Той припомни, че подобни трудности е имало и с пускането в експлоатация на 5-и и 6-и блок. Сега обаче проблемът е по-сериозен. В дъщерното дружество на АЕЦ „Козлодуй“ на практика няма персонал, който да подготви документите за лицензирането и който да задвижи проекта. АЯР може да издаде разрешения само ако дружеството докаже, че има осигурени хора за експлоатацията на новите мощности.

Проблем, който все още не е решен, е съхраняването на отработеното ядрено гориво. България предстои да изнесе за Русия количества, но останалите използвани касети трябва да се пазят у нас. Сега съществуващите хранилища се очаква да се запълнят до 2030 година. Дотогава трябва да се реши и този проблем, предупредиха от Агенцията.

От ведомството отново обърнаха внимание, че се нуждаят от по-голям бюджет, за да може Агенцията да стане привлекателен работодател. В противен случай трудно ведомството може да се справи с предстоящата работа по лицензиране на нови блокове.

„Не можем да накараме специалисти да дойдат и да работят за нас, след като заплатите във ведомството са високи колкото на касиерки в големи супермаркети“, обясни още председателят на АЯР.

 

Standartnews.com

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *