Съдебната система може да се изчисти, ако се пощади от политическа намеса

Не цялата съдебна система е това, което се показва в последните месеци и години. В съдебната система има все още почтени и подготвени хора и на тях трябва да се даде кураж, че обществото разчита на тях. Политическият живот даваше повече кураж на онези, които могат в тайно коридорче, кръчма или заведение да редят не просто дела, а съдбата на нацията. Това зави пред БТВ проф. Атанас Семов, член на Конституционния съд.

Той е убеден, че всички форми и механизми, включително и предвидени в Конституцията за политическа намеса в съдебната власт, са точно обратното на онова, което е нужно на съдебната система. В съдебната система има достатъчно реален, нравствен и професионален ресурс, за да може да се очисти, ако я пощадим от политическа намеса, подчерта проф. Семов.

По думите му вчера на Шипка имало различни хора – много страст и това е разбираемо. На шипка имаше ясно развят байрак на националната независимост и отстояването на българското с нетърпимост не просто към пренаписването на историята, а задраскване на личности от историята. Ако сме мъдър народ би трябвало добре да разберем разликата между Русия и император Александър II, СССР и днешна Русия на президента Владимир Путин, посочи проф. Семов.

„Масовият българин все по-силно вее байрака на нетърпимост към отмяна на миналото и към всеки вид политическо прислужване. Ние сме народ не просто със забележителни качество, но и с много богата история, която ни е научила на много неща – ако сами не ковем съдбата си, тя няма как да е добре. Оставим ли друг да пише българското настояще, не ни очаква добро бъдеще“, коментира конституционалистът.

Според него няма смисъл да се говори за историческата памет, ако не ни зарежда с мъдрост – да не се търпят никакви поробители и да не се търсят поробители сами, ако ние понякога го правим.

„Във всяка политическа линия, която се свързва и реална представлява някого другиго, не е национална политическа линия. Дали някои ще бъде представител или под някаква друга форма зависим и теглещ ни в посока Москва или Брюксел – няма никаква разлика“, изтъкна проф. Атанас Семов.

Той посочи, че като общество имаме два големи кусура – търпението ни към политическите безобразия и съсипването на образованието ни. В тези 30 години тайно и полека една-две политически партии редактираха българската историческа памет и промениха това, което трябва да остане в душата на детето, за да бъде пълноценен гражданин и българин. Той даде пример, че в учебниците за 2 и 3 клас – Човек и общество или Човек и природа, само и само да не се наричат „История“ – липсвал 3 март като български национален празник.

Издевателства има и се дължат на това, че дълго време си затваряхме очите и търпяхме като общество, каза още проф. Семов.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Автор:

news.bg

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *