Съществува ли Планета 9

Продължава търсенето на неуловимата Планета 9 (наричана още Планета X), която е хипотетична планета, потенциално обикаляща във външните части на Слънчевата система и далеч отвъд орбитата на планетата джудже Плутон. Това сочи наскоро представено проучване от The Astronomical Journal.

Целта на това проучване е да стесни възможните местоположения на Планета 9 девет и притежава потенциала да помогне на изследователите да разберат по-добре структурата на нашата слънчева система, заедно с нейното формиране и еволюционни процеси.

И така, каква беше мотивацията зад това проучване относно стесняването на местоположението на потенциална Планета 9? 

Д-р Майк Браун, който е професор по астрономия в Калифорнийския технологичен институт и водещ автор на изследването, казва пред Universe Today: „Продължаваме да се опитваме систематично да покрием всички региони на небето, където предвиждаме, че може да се крие Планета 9. Използването на данни от Pan-STARRS ни позволи да покрием най-големия регион до момента.“ 

Pan-STARRS, което означава Panoramic Survey Telescope and Rapid Response System, е система за съвместно астрономическо наблюдение, разположена на територията на обсерваторията Халеакала. Системата е управлявана от Института по астрономия на Хавайския университет, като конструкцията на телескопа се финансира от Военновъздушните сили на САЩ.

За проучването изследователите са използвали данни от Data Release 2 (DR2) с цел да стеснят възможното местоположение на Планета 9 въз основа на констатации от минали проучвания.  В крайна сметка екипът стеснил възможните местоположения на Планета 9, като елиминирал приблизително 78 процента от възможните местоположения, изчислени от предишни проучвания.

Освен това изследователите предоставили и нови оценки за приблизителната полуос (измерена в астрономически единици) и размера на земната маса на Планета 9 съответно на 500 и 6,6.

И така, какви са най-значимите резултати от това проучване и какви последващи проучвания се провеждат или планират в момента? 

„Въпреки че бих искал да кажа, че най-значимият резултат щеше да е намирането на Планета 9, ние не го направихме. Така че вместо това, това означава, че сме стеснили значително зоната на търсене. Изследвали сме приблизително 80% от регионите, където смятаме, че може да се намира Планета 9“, казва д-р Браун пред Universe Today.

По отношение на последващи проучвания, д-р Браун казва: „Мисля, че LSST е най-вероятният подход за намиране на Планета 9. Когато се появи онлайн след година или две, бързо ще покрие голяма част от пространството за търсене, а ако Планета 9 е там, тя ще бъде намерена.“ 

LSST означава Legacy Survey of Space and Time и е астрономическо изследване, което понастоящем е планирано като 10-годишна програма за изучаване на южното небе. Провежда се в обсерваторията Vera C. Rubin в Чили, която в момента е в процес на изграждане.

Целите на LSST включват изучаване на идентифицирането на близки до Земята астероиди (NEA) и малки планетарни тела в нашата слънчева система, но също така и изследвания на дълбокия космос. Те включват изследване на свойствата на тъмната материя и енергия и еволюцията на галактиката Млечен път.

Откриха нови доказателства за зараждането на живота на Земята преди 3,5 млрд. години

Защо учените се опитват да идентифицират местонахождението на Планета 9? 

„Това ще бъде 5-тата по големина планета в нашата слънчева система и единствената с маса, подобна на тази на Земята и Уран. Такива планети са често срещани около други звезди, а ние ще имаме шанс да изследваме една в нашата собствена слънчева система“, смята Браун.

Учените започнаха да правят хипотези за съществуването на Планета 9 малко след откриването на Нептун през 1846 г., включително мемоари от 1880 г., написани от Д. Къркууд  и по-късно статия от 1946 г., написана от американския астроном Клайд Томбо, който е отговорен за откриването на Плутон през 1930 г.

По-нови проучвания включват данни от 2016 и 2017 г., представящи доказателства за съществуването на Планета 9.

Това най-ново проучване бележи най-обширното разследване на стесняване на местоположението на Планета 9, за която д-р Браун отдавна е вярвал, че съществува, казвайки че „има твърде много отделни признаци, че Планета 9 е там.” 

Той продължава, като казва, че “Планета 9 обяснява много неща за орбитите на обекти във външната част на слънчевата система, които иначе биха били необясними.“

“Клъстерът от посоки на орбитите е най-добре познат, но има и големи перихелийни разстояния на много обекти, съществуване на силно наклонени и дори ретроградни обекти и голямото изобилие от много ексцентрични орбити, които се пресичат вътре в орбитата на Нептун“, смята ученият.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *