С „Реквием“ на Верди откриват „Мартенски музикални дни“

Русе отново е столица на голямата музика от 15 до 31 март. Международният музикален фестивал „Мартенски музикални дни“, носител на почетното звание на Европейската фестивална асоциация „Европейски фестивал“, ще има своето 63-то издание. Програмата предлага изключително разнообразие от концерти и вълнуващи срещи със знаменити артисти от девет страни, част от които дебютират на българската фестивална сцена, се съобщава в сайта на музикалния форум.
Още с откриването на 15 март в 19 ч. програмата поставя силен репертоарен и артистичен акцент с изпълнението на една от най-великите музикални творби на всички времена – „Реквием“ от Джузепе Верди, по случай 150 години от неговата премиера през 1874 г. в Милано. Основни участници в тази мащабна продукция са Русенският фестивален оркестър и Фестивалният хор под диригентството на родения в Русе маестро Емил Табаков. Солисти са Радостина Николаева, Виолета Радомирска, Милен Божков и Деян Вачков.
Сред ексклузивните имена в артистичната листа на фестивала са и такива световни музиканти като френско-белгийския струнен квартет „Данел“, известен с дръзките интерпретации на Шостакович, Вейнберг, Бетовен и др., необикновено атрактивния Саксофонен квартет „Signum“, блестящия тромбонен ансамбъл от Виена – „Trombon Attraction“, изключителното трио на концертмайстора на Виенската филхармония Албена Данаилова. В заключителната вечер на 31 март младият и талантлив грузински пианист Гиорги Гигашвили ще бъде солист в програмата на Русенската филхармония под диригентството на Димитър Косев.
Със специални фестивални програми се очакват и двата водещи български оркестъра – Софийската филхармония със солистка знаменитата пианистка Елена Башкирова, както и Симфоничният оркестър на БНР с диригент Георги Димитров и солист младият и надарен пианист Емануил Иванов. Сценичните премиери са винаги особено привлекателни за публиката. Фестивалът през 2024 г. не прави изключение, този път със световната премиера на балета „Калиопа“ на известния композитор и диригент Емил Табаков с либрето на Александър Малчев. Реализацията на балета е на Русенската държавна опера с диригент авторът и постановка на световноизвестния хореограф Константин Уралски.
Програмата предлага и други важни за българската музика световни премиери на произведения от композиторите Васил Казанджиев, Божидар Спасов и Константин Илиев, включени в концертите на елитното германско трио „Абстракт“ и един от най-добрите български струнни квартети – „Фрош“. В афиша може да се видят и още специални програми, предложени от Камерния ансамбъл „Софийски солисти“, със солисти Минчо Минчев и Николай Минчев, под диригентската палка на Константин Добройков, както и специалният проект на известните джаз музиканти Веселин Веселинов-Еко и Милен Кукошаров под наслов „Das Weltschmerz Duett“ – истинска провокация за любителите на джаза.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

автор:Дума

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *