Теглото на рибите се топи заради глобалното затопляне

Теглото на рибите намалява заради глобалното затопляне, съобщиха MSN и БТА, позовавайки се на японски учени.Изследователите са установили, че по-топлата вода води до намаляване на размера на планктона – микроскопичните организми, с които се хранят рибите, което лишава морските обитатели от хранителни вещества.

Експерти от Токийския университет са анализирали индивидуалното тегло и общата биомаса на 13 различни вида риби – включително скумрия и сардина, в периода между 1978 и 2018 г., както и данните за температурата на морската вода от 1982 до 2014 г. Анализът е показал, че глобалното затопляне е довело до по-голяма конкуренция за храна и е допринесло за смаляването на рибите.

„С по-високите температури горният слой на океана става по-разслоен, а предишни изследвания показаха, че по-големият планктон се заменя с по-дребен и по-малко хранителни пихтиести видове, като например медузи“, обяснява професор Шин-ичи Ито.

По думите му климатичните промени могат да променят времето и продължителността на цъфтежа на фитопланктона – експлозивен растеж на микроскопични водорасли на повърхността на океана, който вече може да не съвпада с ключови периоди от жизнения цикъл на рибите.

dnevnik.bg

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *