„Това е дълго търсеният „димящ пистолет“

Според учени огромен вулкан се е „крил пред очите“ на Марс в продължение на десетилетия. 

Вулканът, който е широк 280 мили, е открит заедно с леден пласт от погребан ледник в източната част на вулканичната провинция Тарсис на Марс, близо до екватора на планетата, разкриха учените на 55-ата конференция по лунна и планетарна наука, проведена в Тексас в сряда.

Те заявиха, че вулканът, който временно е наречен “Ноктис” в чест на местоположението му в края на живописния “Лабиринт на нощта” (Noctis Labyrinthus), е наблюдаван многократно от орбиталните космически апарати на НАСА от 1971 г. насам, но е дълбоко ерозирал и не може да бъде разпознат.

В изследване за откритието учените казват, че размерът на вулкана и „сложната история на модификацията“ предполагат, че той е бил активен много дълго време.

В югоизточната му част има район, в който вероятно все още има ледници, които според учените могат да бъдат също толкова значими за нас, колкото и вулканът.

Те смятат, че откритията сочат към „вълнуващо ново място за изучаване на геоложката еволюция на Марс във времето, търсене на живот и изследване с роботи и хора в бъдеще“.

Откритието е направено, докато екип от учени е проучвал предполагаеми остатъци от ледник и потенциална площадка за кацане на астронавти наблизо.

Проучването е част от съвместна работа на Института SETI и Марсианският институт към Изследователския център “Еймс” на НАСА.

Д-р Паскал Лий, планетарен учен и водещ автор на изследването, обяснява как се е случило това: „Изследвахме геологията на район, където миналата година открихме останки от ледник, когато осъзнахме, че се намираме в огромен и дълбоко ерозирал вулкан.“ 

Няколко улики издават вулканичния характер на намерената област от слоести хълмове и каньони.

Ето по-подробно описание на структурата, открита в източната част на “Лабиринта на нощта”, предоставено от Института SETI: 

„Известно е, че в този район на Марс има голямо разнообразие от хидратирани минерали, които обхващат дълъг период от марсианската история. Отдавна се подозираше, че тези минерали са от вулканичен произход. Така че може да не е твърде изненадващо да открием вулкан тук. В известен смисъл този голям вулкан е дълго търсеният „димящ пистолет“, казва Сураб Шубхам, съавтор на изследването.

Д-р Лий казва, че вулканът “Ноктис” е толкова дълбоко ерозирал, че „бихте могли да се разходите, да шофирате или да летите през него, за да изследвате, вземате проби и датирате различни части от вътрешността му, за да изучавате еволюцията на Марс във времето“. 

Източник: Sky News

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *