Три предимства на микро кредитирането

Микро кредитирането все повече се утвърждава като важен инструмент във финансовият свят. Причината за това е, че то предлага решение за хората, които имат по-малки финансови нужди или възможности. Нужди, на които кредитите в по-голям размер не могат да отговорят.

Микро кредитите представляват малки по размер финансови продукти в размер на няколко стотин лева, които служат за подпомагане на месечния бюджет или за покриване на някоя спешна ежедневна нужда. По-често този вид заеми се предлагат от небанкови финансови институции, които се стараят да предлагат на потребителите продукти, отговарящи на нуждите и възможностите им.

Микро кредитирането се явява възможност за потребителите, които може да нямат достъп до конвенционални банкови услуги поради липса на обезпечение, влошена кредитна история или други фактори, които ги правят „небанкови“ клиенти.

Освен заемите в категорията на продукти за микро кредитиране може да попаднат и кредитните карти, овърдрафтите, стоковите кредити.

За да ви запознаем по-подробно с предимствата и приложението на този тип финансиране, нека да разгледаме кои са предимствата на микрокредитирнето, както и в какви ситуациии и за какви нужди е подходящо да бъде използвано.

Кога е подходящо да се вземе микро кредит?

Микро кредитите могат да бъдат изключително полезни в редица ситуации, част от които:

– Покриване на медицински разходи;
– Спешен ремонт у дома или на автомобила;
– Заплащане на различни квалификационни курсове;
– Справяне с временни финансови затруднения;
– Закупуване стоки за бита.

Три предимства на микро кредитирането

1. Достъпност и гъвкавост
Микро кредитите се отличават с по-голяма достъпност спрямо традиционните потребителски кредити. Причината се крие в по-ниската сума, които финансовите институции трябва да отпуснат.

Този тип заеми са гъвкави и често се предлагат от небанкови финансови институции, които може да нямат изискване за отлична кредитна история или предоставяне на обезпечение.

Освен достъпни, финансовите институции се стараят да направят този тип финансиране и гъвкаво, предлагайки удобни условия за връщане и възможност за използване на средствата по най-различни начини, включително за покриване на спешни финансови нужди или за малки лични проекти.

2. Възможност за „финансово включване“
Когато говорим за микро кредитиране, няма как да не подчертаем едно от големите предимства, а именно – възможността за финансово включване на индивидуални потребители, които иначе нямат достъп до традиционното банково кредитиране.

Чрез предоставяне на малки по размер заеми, финансовите институции дават възможност на потребителите не само да подпомогнат бюджета си, но и да финансират образованието си, да се погрижат за здравето си или да вложат в личностното си развитие.

Микро кредитите могат да служат като стъпало към достигането на финансова независимост.

3. Повишаване на финансовата грамотност
Използването на заеми и кредити е умение, което е част от финансовата грамотност. Както всички други, така и това умение трябва да бъде развито, а най-добрият начин е да бъде направено на практика.

Микро кредитите са подходящ вариант, с който потребители, които никога не са използвали заеми да започнат да използват. Чрез тях, те имат възможността да се запознаят с понятията като лихва, годишен процент на разходите (ГПР), такси и други свързани с кредита разходи.

Също така, могат да разберат на практика как тези фактори влияят върху общата сума за връщане.

Микро кредитирането дава възможност на потребителите да научат и как да балансират между необходимостта от заемане на средства и погасяването им в уговорените срокове. За да постигнат това, потребителите трябва да идентифицират финансовите си цели, да оценят наличните си ресурси и възможности, както и да разработят устойчива стратегия за управление на личните си финанси.

Овладяването на тези умения може да бъде стъпало към по-добро финансово бъдеще. Чрез тях, потребителите могат да работят върху подобряването или изграждането на добра кредитна история, което да им даде възможности за по-изгодно и по-голямо по размер финансиране в бъдеще.

Микро кредитите предлагат възможност за финансиране на много хора. Достъпни и гъвкави, те са подходящи за разнообразни нужди, давайки шанс дори на хора без големи финансови възможности или с нужда да изградят или подобрят уменията си да управляват личните си финанси.

 

 

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *