„Урок по достойнство”

За поредна година Министерството на образованието и науката насочва вниманието на учители и ученици към сборник с разкази, наградени в Международния литературен ученически конкурс „Който спаси един човешки живот, спасява цяла вселена“, организиран от Център за еврейско-българско сътрудничество „Алеф“. Шестото издание на сборника със заглавие „Истории за мрак и светлина“ ще бъде учебно помагало в провеждането на „Урок по достойнство“ – една от инициативите, посветени на отбелязването на 10 март – Ден на спасяването на българските евреи по време на Втората световна война. Регионалните управления на образованието в страната вече разпространиха до училищата насоките на МОН, което препоръчва сборника като ценен помощник в изучаването на историята за Холокоста, написан от ученици за ученици.

„Истории за мрак и светлина“ съдържа 22 творби на талантливи млади разказвачи, наградени в десетото издание на конкурса – 18 на автори от България и 4 на автори от Австрия, Полша, Румъния, и Израел. Написани от млади хора и интерпретиращи по специфичен начин един от ключовите и спорни периоди в историята, разказите са уникално допълнение при изучаването и осмислянето на събитията и човешките качества, проявявани при екстремни обстоятелства. Сборникът е забележителна колекция от истории, които обобщават човешки характери и драми и талантливо пресъздават епизоди за моралния бунт на обикновения човек срещу жестокостта на Холокоста – интригуващо четиво, предизвикващо дълбок размисъл за това как се променя светът. Това прави книгата особено полезна и за работата на учителите по история и литература.

Десетото издание на конкурса бе финализирано през лятото на 2023 г. Участие в него взеха 170 млади разказвачи от 9 различни страни. Както всяка година, Център „Алеф“ събра наградените разкази в книжно издание – шесто по ред, което в електронен вариант е достъпно на уебсайта на Сдружението http://alef-bg.org/.

Сборникът се препоръчва и като христоматия за самоподготовка на участниците в бъдещите литературни надпревари. Сега в ход е единадесето издание на конкурса, което бележи рекорден брой участници. Свои творби вече изпратиха над 280 млади автори от България, Израел, Германия, Румъния, Австрия, Унгария, Украйна, Словакия, Полша, Испания, Франция и Латвия. Крайният срок за получаване на конкурсните творби изтича през м. април и организаторите очакват броят на участниците значително да се увеличи. Победителите ще бъдат излъчени на официална церемония на 1 юни 2024 г. в Бургас, а наградените разкази отново ще бъдат събрани и издадени в сборник. По традиция 30 номинирани от журито автори от България и чужбина ще бъдат поканени на разноските на организаторите да участват в Младежкия литературен фестивал „Приятелството – смисъл и спасение“, който ще се проведе в Бургас между 31 май и 2 юни 2024 г.

Всяка година МОН включва конкурса „Който спаси един човешки живот, спасява цяла вселена“ в Националния календар за изяви по интереси на децата и учениците. Това е признание за значимостта му на форум за младежко творчество, чрез който се откриват не само млади литературни дарования, но и хора с ярко изявена гражданска позиция и визия света, в който искат да живеят.

 

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *