Учени ще наблюдават през април как реагират животните по време на пълно слънчево затъмнение

Изследователи от зоопарка във Форт Уърт, Тексас ще наблюдават как рутинните дейности на животните се нарушават по време на пълното слънчево затъмнение на 8 април, предаде Асошиейтед прес.

Адам Хартстоун-Роуз, изследовател от Държавния университет на Северна Каролина, ръководи наблюдения на учени върху животни по време на друго слънчево затъмнение през 2017 г. и каза, че за тяхно изумление повечето от животните са правели изненадващи неща.

Въпреки че има много изследвания върху животни, които се държат странно по време на затъмнения, едва през последните години учените започват да изучават промените в поведението на диви, домашни и животни в зоопаркове.

„Преди седем години слонските костенурки в зоопарка „Ривърбанкс“ в Южна Каролина, които по принцип не правят нищо през целия ден, по време на пика на затъмнението започнаха да се размножават“, каза Хартстоун-Роуз. Причината за това поведение все още не е ясна.

Обикновено двойка сиаманги всяка сутрин пеят един на друг. В деня на затъмнението обаче песните, които пеели, представлявали странни мелодии. Няколко мъжки жирафа пък започнали да галопират от „очевидна тревога“. Фламингите се скупчпили около малките си.

Тазгодишното пълно слънчево затъмнение в Северна Америка преминава по различен маршрут в сравнение с този през 2017 г. и се случва в различен сезон, което дава възможност на учените да наблюдават нови навици.

„Залогът е голям. Разполагаме с наистина кратък период за наблюдение и не можем да повторим експеримента“, каза Дженифър Цуруда, ентомолог от Университета на Тенеси.

„Що се отнася до домашните любимци, те реагират според това какво правят техните стопани, дали те са развълнувани или пък са безразлични към затъмнението“. каза Рафаела Леш, изследовател на животните от Университета на Арканзас.

„Кучетата и котките ни обръщат голямо внимание, което се обуславя с техния циркаден ритъм“, каза тя.

 

 

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *