Факти и митове за един от най-досадните навици

Някои го правят, за да се успокоят, на други им помага да мислят. При трети е просто навик.

Каквато и да е причината, има хора, които адски се дразнят от това. Става дума за пукането на пръсти, навик, който може да е досаден за околните, но за „пукащия“ да е съвсем в реда на нещата.

За изпукването се носят легенди. Някои са чували, че така могат да отслабят ставите си, други, че има опасност да си причинят артрит. Но това не е вярно, пише The Guardian. Всъщност за пукането на стави, независимо дали са на пръстите, има не един и два мита.

И така – защо пукаме?

В човешките стави има синовиална течност (затворена в т.нар. синовиална мембрана). Нейната роля, най-общо казано, е да „смазва“ подвижните части на тялото.

Синовиалната течност е гъста и съдържа азот и въглероден диоксид. Те образуват мехурчета, които „пукат“ при натиск по определен начин или при смяна на позицията на ставата – например разгъване на ръката. Звукът идва именно от тези мехурчета, които се местят и по този начин спада напрежението в ставата. Връщането им в синовиалната течност отнема около 20-30 минути. Ето защо не може да изпукате една и съща става два пъти в рамките на секунди.

Досега науката е по-скоро единодушна, че пукането на стави не вреди. Едно от проучванията е на лекар от Калифорния, пукал пръстите си и снимал ръката си на рентген в продължение на 15 години, за да търси изменения, но така и не открива такива. Друго проучване с 300 участници се опитва безуспешно да намери връзка между пукането и артрита.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Източник

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *