Чатботовете с изкуствен интелект не са готови за политическия праймтайм

В годината, в която в повече от 50 държави по света се провеждат национални избори, ново проучване разкрива рисковете, свързани с използването на чатботове с изкуствен интелект (ИИ), които разпространяват невярна, подвеждаща или вредна информация сред избирателите, пише Bloomberg.

Проучването е съвместен проект на Proof News, нова медия, ръководена от бившата журналистка от ProPublica Джулия Ангвин, и Лабораторията за наука, технологии и социални ценности към Института за напреднали изследвания. Групата е разработила софтуер, който им позволява да изпращат едновременно въпроси до петте големи езикови модела и да получават достъп до моделите чрез приложен програмен интерфейс (API). Изследването е проведено през януари.

Групата отбелязва, че проучването има своите ограничения, като например динамичните отговори, които затрудняват обхващането на целия спектър от възможни отговори. Освен това невинаги всички участници са били съгласни с дадените оценки, а размерът на извадката от 130 оценени отговора на модели на изкуствен интелект не е непременно представителен. Освен това тестването чрез API не пресъздава точно чувствата на потребителите, докато използват уеб интерфейси.

„Бях разочарован да видя много грешки по отношение на основни факти“, заяви Бил Гейтс, републикански окръжен надзорник в окръг Марикопа, Аризона, в изявление, предоставено чрез AI Democracy Projects. „Хората използват моделите като своя търсачка и тя бълва боклуци. Бълва лъжи. Това е обезпокоително.“

Той дава и съвет. „Ако искате да разберете истината за изборите, не се обръщайте към чатбот с изкуствен интелект. Отидете на местния изборен уебсайт.“

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *