Ще удари ли еврото ипотеките у нас

Важен банкер у нас даде отговор на много спекулации с имотите и едването на еврото.

Има ли имотен балон в България, сега ли е правилният момент да се купи жилище и ще се повишат ли лихвите по ипотечните кредити? На тези въпроси отговори главният изпълнителен директор на Банка ДСК Тамаш Хак-Ковач в подкаста на Actualno.com.

„Повечето от нашите клиенти – 40% от тези, които в момента изтеглят ипотечни кредити – са по-млади хора, под 35 г.“, каза главният изпълнителен директор на Банка ДСК.

„Ако искате да подобрите условията си на живот, според мен е абсолютно правилният момент да купите имот и да изтеглите ипотечен кредит. По две причини: първо, не вярвам, че в дългосрочен план имотите в България ще станат по-евтини, защото няма балон и второ, България предоставя най-достъпните ипотеки в цяла Европа“.

„Не трябва да се сравняват цените на имотите у нас с тези в други държави. На въпрос колко години трябва да работи един средностатистически човек, за да си купи средностатистически апартамент, той отоговори:

„България е втората най-евтина дестинация в Европа, достъпността е много добра в сравнение с останалите европейски държави, например Унгария и Чехия“, посочи Тамаш Хак-Ковач.

„Ако се върнете 10 години назад, тази достъпност не се влошава – българските имоти стават все по-достъпни, защото заплатите растат по-бързо“.

Ще промени ли нещо еврото?

„Краткият отговор е „не“, не променя нищо. Вместо български левове ще използваме евро, ползвайки същите алгоритми за изчисляване на лихвата – просто левът ще се дели на две. Ако средностатистическият кредитополучател в момента плаща 850 лева месечно, тогава той ще плаща около 425 евро. Няма да има друга разлика. Няма икономически и правни начини това да се промени“, увери главният изпълнителен директор на Банка ДСК.

„Покупката на жилище подобрява условията на живот. Не съветваме нашите клиенти да се занимават със спекулации, а да инвестират в живота си“, заяви г-н Хак-Ковач.

 

 

 

Standartnews.com

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *