Sora на OpenAI все още не е широкодостъпен, но вече разтърсва Холивуд.

Година след главоломната еволюция, предизвикана от дебюта на ChatGPT, започнахме да мислим, че изкуственият интелект е изгубил способността си да удивява. После обаче – на 16 февруари, OpenAI представи демото на Sora – инструмент, който генерира ярко, фотореалистично видеосъдържание от текст, и смая киноманите по света и особено в Холивуд.

Според източници на Fast Company актьорът и продуцент Тайлър Пери бил толкова потресен от демото, че след по-малко от седмица преустановил планираната експанзия за $800 млн. на студиото си в Атланта. За какво му е да изгражда декори, когато компютърна програма може да ги „изхалюцинира“ с едно натискане на бутон.

Не всички в шоубизнеса обаче се предават пред задаващата се AI-фикация на индустрията. На 27 февруари група известни сценаристи, сред които Акела Купър („М3ган“) и Шейн Блек („Железният човек 3“), представиха своя съвместен проект – технологичната платформа The Gauntlet. Тя има за цел да задържи човека в центъра на творческия процес във времена, когато хората, взимащи важните решения, все повече разчитат на изкуствения интелект.Наскоро агенцията за таланти WME и генеративната AI платформа Vermillio обединиха усилията си да защитават своите клиенти срещу неоторизирана употреба на техните лица и IP адреси. Не е изключено да се заформят още такива партньорства и Холивуд да запази своята „човечност“. Или поне имаше надежда това да се случи, преди OpenAI да представи Sora.

Опасенията относно качеството на AI-генерираните филми може и да са оправдани, но захласването по тях засега изглежда прибързано. Скорошно изследване на Morning Consult сред 2201 американци сочи, че потребителите се интересуват два пъти повече от телевизионни предавания, продуцирани изцяло от хора – отколкото само от изкуствен интелект. Резултатите са отпреди публиката да е имала възможността да се докосне до AI-генерирани сериали, като изключим миналогодишните няколко епизода на South Park, които предизвикаха смут.

Ако някоя важна холивудска клечка е започнала да си въобразява портфолио от AI-генерирани проекти, след като е гледала демо видеото на Sora, може би изпълнителните продуценти трябва да бъдат заменени от изкуствен интелект, както неотдавна предложи сценаристът Джоел Ким Бустър.

 

 

Източник

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *