Великденската трапеза поскъпва

По-скъпа излиза тази година трапезата за Великден, показват данни на Системата за агропазарна информация. Ако миналата година пазарът на великденското меню за четиричленно семейство е струвал 158,24 лева, то през тази вече са нужни 162,27 лева. Най-високи са цените в Ловеч и Монтана, където пазарът струва средно над 167 лева, а най-малко ще платят в Бургас – 151 лева.
В пазара са включени 2 кг агнешка плешка, килограм козунак, 20 яйца, 1 кг агнешки дреболии за дробсърма, ориз, хляб, зеленчуци за салата, както и бутилка червено вино, ракия и безалкохолно. Цената на агнешката плешка върви от 30 лева в Монтана и Пловдив до 21,50 лева в Бургас. В София килограм агнешко се продава по 26 лева, а във Хасково по 24 лева.
За сравнение през 2023 г. агнешкото е вървяло от 21,50 лева за кг до 26,50 лева за кг, като най-висока е била цената отново в Пловдив и Монтана, а най-ниска в Бургас.
Три лева стига разликата в цената на козунака в различните области. Най-ниска е тя в Хасково – 9,14 лева, а най-висока във Варна и София, където килограм от тестеното изделие върви по 12 лева за кг. Тази година обаче козунакът е по-евтин от миналата, когато масово цената е била над 11 лева за кг.
Големи разлики има и в цените на яйцата. Така например в Благоевград 20 броя могат да се купят за 8,80 лева или по 0,44 лева бройката, докато в Ловеч те ще ви струват 13 лева  или по 0,65 лева бройката.
Килограм домати за Великден могат да се купят от 3,79 лева в Ловеч до 4,68 лева в Благоевград. Малко по-ниска е цената на краставиците, които се продават по пазарите от 3,05 лева за кг. във Варна до 4,65 лева за кг в Русе. И двата зеленчука са доста по-евтини от миналата година, когато доматите стигат над 5 лева в Пловдив, а цената на краставиците е била от 3,80 до 5,25 лева за кг.

 

автор:Дума

 

 

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *