ГЕРБ и ДПС прокараха промените в закона за околна среда

В изключително изнервена обстановка и с грозни скандали парламентът прие по късна доба промените, с които ГЕРБ и ДПС преобръщат закона за околната среда по отношение на екологичните оценки и оценките за въздействие върху околната среда за големите инфраструктурни проекти. Най-спорните текстове минаха на косъм, като имаше шанс и да бъдат отхвърлени, ако не беше комбинацията от номера и грешки, предшествала гласуването.

За промените, внесени от Делян Добрев и други депутати на ГЕРБ и ДПС, гласуваха 98 депутати от ГЕРБ, ДПС и ИТН. Против бяха 78 депутати от ПП-ДБ и „Възраждане“, и един от ГЕРБ-СДС. БСП напусна залата, вбесена от изказване на Искрен Митев от ПП-ДБ. Преди това обаче осигури на ГЕРБ и ДПС кворум за приемане на закона след поискана проверка на присъстващите в залата от ПП-ДБ. На свой ред обаче ПП-ДБ не беше в пълен състав и имаше 46 депутати в залата, от 63 в парламентарната група. От една страна най-очебийната причина за отсъствието беше открит разговор на граждани с Кирил Петков, Асен Василев и Николай Денков в Благоевград, планиран за тази вечер. От друга обаче именно това целяха от ГЕРБ и ДПС със свиканото по никое време извънредно заседание на парламента.

 

ПРОМЕНИТЕ

Приетите тази вечер текстове облекчават значително процедурата за екологична оценка на големи инфраструктурни обекти. При реализацията на приоритетни инвестиционни проекти сроковете за произнасяне се съкращават наполовина, въпреки че това често са изключително сложни обекти като магистрали, бъдещите нови блокове на АЕЦ „Козлодуй“ например и т.н. При забавяне и непроизнасяне в срок, това ще се счита за мълчаливо съгласие. При липса на предвиден срок, институциите ще разполагат само с 14 дни, за да направят оценка на въздействието на околната среда.

 

НАРУШЕНИЯТА

Ключовите екопромени бяха приети по изключително скандален начин, който е много характерен за последните дни. Те заобиколиха задължителното обществено обсъждане по любимия на ГЕРБ и ДПС метод – като „цъфнаха“ в съвсем друг закон – за насърчаване на инвестициите, с предложения между първо и второ четене. За да се появят в него, бе удължен срокът за подаване на предложения между първо и второ четене на законопроекта.

Благодарение на всички тези номера промените не бяха консултирани с ресорните институции и експерти и не минаха даже през ресорната парламентарна комисия по околна среда. Вместо на две четения, те се гледаха само на едно. При второто четене в икономическата комисия едно от най-спорните предложения – удължаването на решенията за освобождаване от екооценка от 5 на 15 г., претърпя „редакционна“ промяна на 10 г. 10 е по-добре от 15, но детайлът показва как стихийно се работи тези дни в НС.

 

ДЕБАТЪТ

Дебатът не правеше чест на парламента. Имаше освиркване и разправии от място, Цончо Ганев от „Възраждане“ два пъти нарече Венко Сабрутев „измекяр“, Росица Кирова трудно удържаше положението с едните, но бе свръхстрога с другите.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

ДИЛЯНА ДИМИТРОВА

 

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *