Голям проблем на морето!

Сериозен проблем виси пред бизнеса на нашето Черноморие.

Летният сезон е пред провал, предупреждават хотелиери и работодатели по Южното Черноморие. Причината е в задълбочаването на кризата с липсата на работна ръка и персонал за туристическите обекти. Само по Южното Черноморие за предстоящия сезон се търсят 27 хиляди служители. Междувременно посолствата в трети държави извън ЕС, откъдето се чака работна ръка, са спрели да приемат документи за обработване и издаване на визи.

Работодателите по Южното Черноморие чакат над 5-6 хиляди работници от Узбекистан. За трета поредна година се търсят работници от азиатската държава, защото те имат професионална подготовка и говорят руски, което улеснява комуникацията с тях. Тази година има 30% завишено търсене на работна ръка от Узбекистан. До момента обаче обработените документи с одобрените визи са много малко. Причината – въвеждане на нова шенгенска система в посолствата ни в трети страни извън ЕС, както и в усложнените процедури за престой и работна виза за повече от три месеца.

Кризата с кадрите за туристическия сезон е много голяма, твърди и хотелиерът Веселин Налбантов, който очаква работници от Бангладеш и Киргизстан.

Просто няма хора. Имаме много нужда от работници. Аз съм заявил 8 от Бангладеш, 20 от Киргизия, посочи Налбантов.

На фона на заплахата за провал на сезона Налбантов отправя упреци към „тази мижава администрация в България, бюрокрация“ и призовава министъра на туризма Евтим Милошев моментално „да хване бика за рогата“.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Standartnews.com

 

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *