Гръцки парадокс

Защо икономиката галопира, а гърците са най-бедни след нас в ЕС

Вначалото на месеца Economist класира Гърция на първо място по подобрение на бизнес климата в световен план.

Страната отбелязва най-голям напредък според индекса на EIU благодарение на реформите, проведени от про-бизнес правителството, заявиха авторите на новото проучване.

Според прогнозите на Европейската комисия, Гърция, Испания, Португалия ще бъдат сред икономиките с най-добри резултати в еврозоната за 2024 г.

В края на миналата година южната ни съседка отбеляза рекордни нива на туризъм след пандемията. Секторът заема около една четвърт от икономиката и генерира 15,7% повече приходи през 2023 г. След пандемията „туризмът се развива много добре в европейския Юг“, заяви управителят на Централната банка на Гърция Янис Стурнарас на конференция в Атина.

Строителството също е голям двигател на растежа, като миналата година са издадени 56% повече разрешителни за строеж, отколкото през 2019 г., отбелязва Fortune.

Не бива да се подценява и все по-неблагоприятната демографска ситуация. През 2022 г. раждаемостта е спаднала до деветгодишен минимум, което влошава намаляването на населението на страната, тъй като много млади хора напускат всяка година.

В контекста на историческа равносметка, икономическият подем на Гърция трябва да бъде признат, но без да се подценяват дългосрочните последици от безпрецедентната криза. Именно те поставиха цяло едно поколение пред трудната задача да овладее разрушената икономика, осигурявайки път към растеж и излизане от сянката на една от най-бедните страни в ЕС.

 

Източник

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *