Забравени сграфито пана оживяват

Три забравени сграфито пана на трима именити художници ще се събудят за нов живот с помощта на техниката 3D мапинг. Творбите на Стоян Илиев, Георги Божилов-Слона и Марчо Караджов се намират в София, Пловдив и Велико Търново и ще станат част от впечатляващо визуално преживяване. Инициативата е на екип от млади интердисциплинарни артисти, обединени в проекта „Heritage Illuminated“, научи ДУМА от Виолета Керемидчиева.
Първата видеоинсталация от поредицата ще може да се види на 26 април между 21 и 24 ч. до входа на Театър 199 на ул. „Георги С. Раковски“ 129 в столицата, където върху страничната фасада на някогашната Българска земеделска банка се намира монументалната стенопис „Булгарплод“ с автор Стоян Илиев. Творбата с размери 15х25 м ще оживее с инсталация без начало и край, посредством техниката 3D мапинг, при която се проектира видео или анимация върху триизмерни обекти архитектурни структури, за да се създаде оптически ефект или илюзия.
„Искаме да провокираме разговор в нашето общество за запазване на културното наследство, като насочим интереса към забравени произведения с помощта на новите технологии“, казва визуалният артист Влaдислав Илиев. Заедно с Ивелина Иванова и колегите си от Studio Phormatik искат да покажат красотата на две напълно различни техники – сграфито и 3D мапинг.
„Творбата във Велико Търново избрахме, за да покажем, че има и добри примери за запазването на паната в България“, казва екипът на „Heritage Illuminated“. За съжаление съдбата на повечето не е толкова радостна – в България има регистрирани около 1200 сграфито творби, създадени между 1945 и 1990 г., като множество от тях вече не съществуват или са в лошо състояние. Санирането на сгради се оказва един от основните врагове на сграфитото, като много творби са били покрити или унищожени в процеса. Това подчертава необходимостта от защита и възстановяване на сграфито като част от културното наследство на България.
Видеоинсталацията във Велико Търново ще се случи по време на фестивала „Варуша ЮГ“ през август. Сграфито паното „Апотеоз“ (1974) е посветено на майстор Колю Фичето и се намира на панорамните площадки на ул. „Стефан Стамболов“. Това е първото реставрирано сграфито пано в България от екипа на Милен Джановски през 2018 г. Любопитен факт е, че авторът Марчо Караджов е присъствал по време на реставрационната дейност.
В Пловдив видеоинсталацията ще бъде на ул. „Съборна“ 2, където се намира една от малкото монументални творби на Георги Божилов-Слона от 1968 г. Тя е с изключително висока художествена стойност и е посветена на основоположника на българското книгоиздаване Христо Г. Данов. Именно върху нея „Heritage Illuminated“ искат да използват 3D техниката, за да интегрират различни калиграфски и печатни визуални похвати.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

автор:Дума

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *