За да спре зеления рекет, Народното събрание възстанови едноинстанционното обжалване на ОВОС

На 19 април Народното събрание прие поправките в Закона за опазване на околната среда, които слагат край на рекета на зелените неправителствени организации.

Най-важната промяна е, че се връща отново едноинстанционното обжалване на оценките за въздействие върху околната среда(ОВОС) пред Върховния административен съд, но само за държавните обекти от национално значение. Такива са изграждането на 7 и 8 реактор на АЕЦ Козлодуй, магистрали, тунели, ЖП линии и обектите от сигурността.

За всички други големи проекти, включително и за частните, като тези за злато добив, кариери, добив на полезни изкопаеми и т.н., обжалването на ОВОС и екологичните оценки остава двуинстанционно.

През 2022г., под натиска на бившите зелени министър и заместник министър на околната среда и водите, Борислав Сандов и Тома Белев, Народното събрание прие поправки в Закона за опазване на околната среда и върна двуинстанционно обжалване на ОВОС и Екологичните оценки на обектите от национално значение и тези от сигурността. Те трябваше да влязат в сила след 2 години – от 01 юли 2024г. Желанието на еколозите е, чрез жалбите в съда отново да могат да упражняват натиск върху държавата, да имат медийни изяви и партията им „Зелено движение“ да има влияние.

Зелените лъжат хората, които са против златодобива

За да блокират поправките и да принудят Президента Румен Радев да наложи вето на Закона за насърчаване на инвестициите, еколозите разпространяват неверни лъжи и заблуди.

Те твърдят, че поправките не били само за държавните национални обекти, а и за всички частни проекти, включително и тези за златодобив, за кариерите и полезните изкопаеми. Нещо, което е абсолютна невярно.

ОВОС на тези проекти  винаги е бил и ще остане двуинстанционен.

Зелените разчитат на незнанието на хората, за това какви закони се приемат, и използват това, за да накарат хората да пишат писма и петиции до Президента Румен Радев да наложи вето.

Техен стар прийом е да засипват институциите с едни и същи писма, за да блокират администрацията.

Еколозите от партията „Зелено движение“ ще използват ситуацията, за да си направят кампанията за парламентарните избори. Наскоро, както Еко Новини съобщи, те бяха изключени от Коалицията ПП-ДБ и ще се явяват сами на изборите. Затова търсят скандал, който да бъде отразяван от медиите.

Поради забавеното строителството и липса на магистрали, в следствие на непрестанните обжалвания от неправителствени организации, най-вече зелени, България е на първо място в Европа по жертви от катастрофи на брой жители.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *