Идва ли нова пандемия

Пренасянето на вируса на птичия грип H5N1 върху хора е повод за „изключително притеснение“, съобщи АФП, позовавайки се на позиция на Световната здравна организация (СЗО), представена на пресконференция в Женева.

Вирусът на птичия грип продължава да заразява различни животински видове, както и хора. Това е повод за изключително притеснение, каза Джеръми Фарар, научен директор на СЗО.

Междувременно СЗО и близо 500 експерти приеха за първи път определение за болест, предавана по въздуха, съобщи Ройтерс. Целта е да се избегне объркването, настъпило при избухването на пандемията от КОВИД-19. Според СЗО това е първата стъпка към по-добра превенция на този вид трансмисия- и на съществуващи вече болести като морбили, и при бъдещи пандемии.

Документът на СЗО заключава, че определението „по въздуха“ може да бъде използвано за инфекциозни болести, при които основният тип трансмисия се основава на патоген, пренасян по въздуха или съдържащ се във въздуха. Това е в съответствие с други термини, разбираеми и за специалисти, и за широката публика – като „болести, предавани чрез замърсена вода“.

Около 500 експерти са участвали в в изработването на дефиницията, като сред тях има лекари, специалисти в областта на общественото здравеопазване, инженери.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Източник: БТА, Розалия Благоева

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *