Какво задължително се прави на Цветница?

Много християни с трепет очакват настъпването на Великден. Но седмица преди вярващите почитат, не по-малко значим празник – Цветница.

Много вярващи пропускат този ден, смятайки го за незначителен. Но това не е така и сега ще ви кажем защо никой от нас не трябва да отказва да празнува този ден. Историята на този светъл празник В продължение на много години Исус ходи в различни градове с проповеди, извършвайки чудеса. Но най-известното Му чудо било възкресението на Лазар. И когато малко след това Той посещава Йерусалим, всичките му жители вече били чули много за това удивително събитие. Виждайки фигурата на Учителя отдалеч (той язди снежнобяло магаре, а учениците му вървят наблизо), хората излезли по улиците на града, поздравявайки Христос. Мнозина късали клони от растящите наблизо палми и ги размахвали, а също ги хвърляли на пътя, под краката на магарето, носещо Божия Син. Така в стари времена евреите са посрещали своите царе и велики войни, които са се завръщали в града с победа. Той също идва като победител – победителят на смъртта и скръбта!

Какво задължително се прави на Цветница? Няколко дни преди празника вярващите режат върбови клонки и ги поставят във вода, за да цъфтят. Те могат да бъдат заменени с други, където дървото не расте. Така върбата е първата от дърветата, които цъфтят в началото на пролетта и освен това е символ на обновление, добродетел и нов живот. Празникът започва предния ден, в събота вечерта. В храмовете се отслужва всенощно бдение, а след това утреня, на която се чете специална молитва и се освещават върбови клонки. Съществува и традиция да се удрят леко с осветена върба с думите: „Не аз бия, върбата бие!“. Смята се, че такъв ритуал дава здраве и благополучие. В допълнение, за изцеление е обичайно да се вземат девет върбови клони.

На Цветница е препоръчително да отделите време за духовното, подготвяйки се за Страстната седмица. На Цветница е обичайно да се освещават върбови клонки в църквата и да се пазят като талисман в къщата до следващата година. Жените често се занимават с почистване на жилищни и нежилищни помещения. Добре е предварително да изпекат козунаци, да боядисат яйца и да ги оставят под Божница до Великден. В събота е обичайно да се направи добра парна баня. На Цветница трябва да оставите работата и да посетите църква или да общувате със семейството. Опитайте се да свършите най-неотложните домакински задължения в събота, за да можете на Цветница да се посветите на духовни, а не за физически неща.

Източник

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *