Как да инвестираме в един застаряващ свят.

Демографската криза е на дневен ред в съзнанието на много от най-големите бизнесмени, които осъзнават, че в развитите страни няма достатъчно деца.

Миналото лято главният изпълнителен директор на Tesla и SpaceX Илон Мъск нарече спада на раждаемостта „най-голямата опасност, пред която е изправена цивилизацията“ в публикация в X, твърдейки, че това ще има дългосрочни последици.

Тази седмица главният изпълнителен директор на BlackRock Лари Финк предупреди в годишното си писмо до акционерите, че със застаряването на населението в много страни по света и пенсионирането на все по-млади служители се задава „пенсионна криза“, която може да натовари мрежите за социална сигурност.

В подкрепа на думите им – американците застаряват много бързо, пише Fortune. През 1970 г. по-малко от 10% от населението на САЩ е било на възраст над 65 години. Тази година този дял е около 18%, което означава, че рекорден процент американци са достигнали пенсионна възраст. Нещо повече, според една от водещите инвестиционни банки на Уолстрийт, ситуацията ще става все по-лоша.

В нов доклад, озаглавен „Дълголетието в САЩ: Тенденции и инвестиционни възможности“, екип от икономисти и анализатори на Morgan Stanley заявяват, че според тях делът на американците над 65 години ще достигне 24% до 2060 г. Това не е добра новина, като се има предвид, че застаряващото население обикновено натежава на икономическия растеж, намалява производителността и натоварва държавните бюджети, според изследване на МВФ от 2017 г.

 

 

Цялата статия от Тук

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *