Китай създава вечен смартфон и течна броня

Материалът му незабавно се втвърдява при удар, преди да се върне в своето гъвкаво състояние

Обработката с плазмен спрей на новия материал добавя специален слой към повърхността му

Бронежилетките вече се създават от специални течности, които абсорбират ударите

Китайските инженери създадоха „течна броня“ за смартфона Huawei. Материалът незабавно се втвърдява при удар, преди да се върне в своето гъвкаво състояние. Якостта на екрана се основава на биофизичните реакции, които превръщат пулпата от нишесте в твърдо вещество, докато е под налягане.

 

 

 

В момента бронежилетките от кевлар вършат добра работа за блокирането на куршумите, но плътно прилягащият материал, който спасява живота ви, също може да се деформира при изстрела. Като поглъща енергията на куршума, кевлара може да „пробие“ с 4 см, а това може сериозно да нарани и дори да убие собственика на бронежилетката.

Но „течната броня“ също се различава от кевлара по това, че разпределя енергията на удара по-ефективно. По-голямата площ се втвърдява, което означава, че нараняването е по-малко тежко и е по-малко вероятно куршумите да рикошират.

В допълнение, бронежилетките, направени от „течна броня“, потенциално ще бъдат две трети по-леки от кевлара. И това е много важно дори в съвременната война, въпреки всичките й технологични иновации, а и малко от войниците биха искали да носят десетки килограми върху себе си дни наред.

(Превод за „Труд news“ – Павел Павлов)

 

 

 

 

 

 

Автор: Дмитрий Капустин, svpressa.ru

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *